Składniki:
- 300g mięsa mielonego,
- por,
- cukinia,
- marchewka,
- 1/2 bakłażana,
- czerwona papryka,
- puszka pomidorów krojonych,
- jajko,
- łyżka musztardy,
- 2 czubate łyżki otrębów owsianych,
- sól, pieprz,
- czosnek,
- ostra papryka,
- świeża bazylia,
- 200g mozarelli.
Wykonanie
Pora
dokładnie umyć i pokroić w półtalarki. 2 łyżki dodać do mięsa wraz z
odrobiną suszonego czosnku, jajkiem, otrębami, łyżka posiekanej bazylii,
łyżką wody oraz solą i pieprzem do smaku. Wyrobić i formować pulpeciki.
Bakłażana, cukinię i paprykę pokroić w
kostkę, marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć
na odrobinie oliwy z oliwek (około 10minut), doprawić do smaku solą i
pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem. Na dnie naczynia żaroodpornego
ułożyć połowę warzyw i pulpeciki, posypać resztą warzyw. Piec około 20
minut w temp. 180st. Ułożyć plastry mozarelli i zapiekać kolejne 10
minut.
Smacznego:))
Pyszna propozycja :) lubię kombinować z kotletami!
OdpowiedzUsuńŚwietne pulpeciki, chętnie bym zjadła taki obiad :)
OdpowiedzUsuńŚwietne! :)
OdpowiedzUsuńFajna propozycja na mielonego.
OdpowiedzUsuń