Bardzo lubimy wszelkie roladki z kurczaka, dlatego często je przygotowuję. Tym razem postanowiłam przygotować nieco bardziej elegancką wersję, którą śmiało możemy podać podczas świątecznego obiadu. Grzyby nadają roladkom niezwykłego 
aromatu, śliwki słodkiej nuty, zaś wino wspaniale łączy się z tymi 
smakami...
 Składniki:
- 4 filety z kurczaka,
- 5 suszonych pomidorów,
- 7 suszonych grzybów,
- 6 suszonych śliwek Kresto,
- 200ml czerwonego wytrawnego wina,
- sól,
- biały pieprz,
- łyżka oleju rzepakowego Rapso,
- 80ml śmietanki 30%,
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
- łyżka mąki.
Mięso umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Naciąć wzdłuż tak, by powstały kieszonki.
Suszone
 grzyby, pomidory oraz śliwki zalać winem, dusić około 10 minut na małym
 ogniu. Odsączyć (nie wylewać pozostałego wina, będzie potrzebne do 
sosu!) i przestudzić. Następnie pokroić w kosteczkę, doprawić do smaku 
odrobiną pieprzu, soli i bazylii. 
Masą nadziewać mięso, spiąć 
wykałaczką. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, ułożyć mięso.
Piec 
około 30 minut w temp. 180st.
Powstały 
podczas pieczenia sos wlać do garnuszka, dodać wino pozostałe od 
duszenia grzybów, oraz pozostały farsz i śmietankę. Zagotować, dodać 
rozrobioną w trosze wody mąkę, mieszać, aż sos zgęstnieje. 
Sosem polać 
mięso. 
                                                       Smacznego:))
 
Uwielbiam takie mięso! Pycha :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł :-) wyglądają pysznie :-)
OdpowiedzUsuńMuszą być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńFajne! Super nadzienie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe i pomysłowe nadzienie.
OdpowiedzUsuń