wtorek, 1 października 2013

Szarlotka z serkiem - bez jajek!

Jesień zbliża się nieodwołalnie... W sadzie pełno jabłek, musiałam więc obowiązkowo zrobić szarlotkę:) Tak jak do tradycyjnej szarlotki zrobiłam kruche ciasto, jednak nie użyłam do niego ani jednego jajka czy żółtka. Ponadto dodałam waniliowy serek homogenizowany, który sprawia, że ciasto jest bardziej delikatne i ma waniliowy posmak. Do tego dużo jabłek i odrobina cynamonu...





Składniki:
3 szklanki mąki pszennej,
1 i 1/2 kg jabłek,
400g homogenizowanego serka waniliowego,
1/2 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
łyżeczka cynamonu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
 300g masła lub margaryny.


 Przygotowanie


Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać 2 łyżki cukru, posiekane masło i serek homogenizowany. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. 
2/3 ciasta wylepić dno przygotowanej formy o śr. 23x33cm. Nakłuć widelcem. 
Jabłka obrać, usunąć nasienne pokroić w plastry, rozłożyć równomiernie na cieście. Posypać cukrem oraz cukrem waniliowym i cynamonem. Resztę ciasta rozwałkować, ułożyć na jabłkach. 
Piec ok. 45-50minut w temp. 170-180st. Ostudzić. 
 Podawać oprószone cukrem pudrem.








                                Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

 

7 komentarzy:

  1. pierwszy raz spotykam się z taką szarlotką :] ciekawa!

    OdpowiedzUsuń
  2. same rewelacje tu widzę:) pychotka

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam szarlotkę w każdej postaci ! Na Twoją mam wielką ochotę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. kiedyś robiłam szarlotkę z twarogiem, więc taka na serku też musi być znakomita. pysznie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja raz spróbowałam i się zakochałam w tym cieście. Robię teraz tylko takie. W sensie spód i wierzch,a między tym,co akurat mam. Dzis rabarbar i budyń. Super ciacho. I jedną szklankę mąki zamieniam na pełnoziarnistą. I wszystkim polecam ten przepis!!!

    OdpowiedzUsuń