wtorek, 29 października 2013

Włoskie trufle czekoladowe

Chyba wszyscy lubią czekoladki? Ja na pewno! Ale zdecydowanie bardziej smakują mi te przyrządzone samodzielnie. Mogę wtedy stworzyć własny, oryginalny smak... Tym razem inspirowałam się kuchnią włoską, w związku z czym powstały migdałowe trufle z dużą ilością czekolady i odrobiną likieru Amaretto. Dodatkowo obtoczone w zmielonej czekoladzie z orzeszkami...




Składniki: 
50g mielonych migdałów (użyłam BackMit),
100g mlecznej czekolady,
75g gorzkiej czekolady,
3 łyżki masła,
2 łyżki likieru amaretto,
4 łyżki cukru pudru,
20g czekolady mlecznej z orzeszkami laskowymi.


 Przygotowanie


Czekolady połamać na kawałki, dodać likier i stopić na parze. Dodać masło, mieszać aż składniki się całkowicie rozpuszczą. Następnie wsypać mielone migdały i cukier puder. Dokładnie wymieszać i odstawić, aby masa ostygła i nieco stężała.
Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w zmielonej w blenderze na pył czekoladzie. Przełożyć do papierowych papilotek i schłodzić. 








                                       Smacznego:) 

7 komentarzy:

  1. "kupiłaś" mnie tymi truflami :)
    pozdrawiam serdecznie ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Male pysznosci :-) Musze koniecznie takie zrobic!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak widze w przepisie amaretto to "biorę" na ślepo !

    OdpowiedzUsuń
  4. ależ one cudnie wyglądają w tym pudełku : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ to musiało być dobre... :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję:) Bardzo się cieszę, że się Wam podobają:)

    OdpowiedzUsuń