wtorek, 22 października 2013

Wieprzowe kąski z pomidorami

Nie lubię nudy na talerzu, dlatego stale poszukuję nowych smaków.  Miałam w planach zrobić zwykły gulasz, jednak zamiast tego zrobiłam smakowite kawałki mięsa nadziane suszonymi pomidorami. Mięso wyszło idealnie kruche, soczyste i bardzo aromatyczne! Gorąco polecam:)







Składniki: 
1/2 kg szynki wieprzowej bez kości,
5 suszonych pomidorów, marchewka,
cebula,
250ml drobiowego bulionu,
do smaku: oregano, majeranek, bazylia, ostra papryka, ocet winny oraz sól i pieprz,
łyżka mąki pszennej.


 Przygotowanie


Mięso umyć i osuszyć, pokroić na kawałki wielkości około 4 cm. W każdym kawałku zrobić na środku nacięcie. 
Suszone pomidory osączyć, pokroić w paski. Nadziewać nimi mięso. Kąski przełożyć na patelnię, dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz marchewkę pokrojoną w plasterki. Oprószyć przyprawami i wstawić na całą noc do lodówki.
Następnego dnia całość zrumienić, podlać gorącym bulionem i dusić około godziny na wolnym ogniu. W razie potrzeby podlać odrobiną wody. 
Na koniec zaciągnąć mąką rozpuszczoną w trosze wody. Doprawić do smaku.






                                     Smacznego:)

4 komentarze: