poniedziałek, 21 października 2013

Mielone zraziki

Jeśli znudziły Wam się już tradycyjne mielone albo macie ochotę na zrazy, to ten przepis jest dla Was;) Siostra zdradziła mi kiedyś jak można zrobić pyszne zrazy z mięsa mielonego, od tamtej pory robię je bardzo często. Ich największym plusem jest to, że szybko się je robi i są naprawdę bardzo smaczne.





Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego, 
2 łyżki bułki tartej, 
sól, pieprz, 
cebula (ja użyłam czerwoną),
100 g wędzonego boczku, 
ok. 10 dużych ogórków kiszonych,
3 suszone grzyby,
łyżeczka mąki,
3 łyżki oleju rzepakowego ( użyłam Rapso).


Przygotowanie 


Cebulę obrać, pokroić w piórka, a następnie w paski. Ogórki i boczek również pokroić w paseczki. 
Do mięsa dodać bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić. Z mięsa formować kotleciki, spłaszczać je i nałożyć po kawałeczku cebuli, plasterku boczku i plasterku ogórka, zakleić tak jak zrazy. 
Obsmażyć z wszystkich stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju, zalać około 1 i 1/2 szkl. wody. Dodać pokrojoną w kostkę resztę cebuli, resztę boczku pokrojonego w kostkę i ogórki. Wkruszyć suszone grzyby. 
Dusić ok. 15 minut na małym ogniu. Wyjąć zrazy, zaciągnąć sos wodą rozrobioną z mąką. 








                                     Smacznego:)

3 komentarze: