Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
2 łyżki bułki tartej,
sól, pieprz,
cebula (ja użyłam czerwoną),
100 g wędzonego boczku,
ok. 10 dużych ogórków kiszonych,
3 suszone grzyby,
łyżeczka mąki,
3 łyżki oleju rzepakowego ( użyłam Rapso).
Przygotowanie
Do mięsa dodać bułkę tartą, doprawić do smaku solą i pieprzem, wyrobić. Z mięsa formować kotleciki, spłaszczać je i nałożyć po kawałeczku cebuli, plasterku boczku i plasterku ogórka, zakleić tak jak zrazy.
Obsmażyć z wszystkich stron na złoto na mocno rozgrzanym oleju, zalać około 1 i 1/2 szkl. wody. Dodać pokrojoną w kostkę resztę cebuli, resztę boczku pokrojonego w kostkę i ogórki. Wkruszyć suszone grzyby.
Dusić ok. 15 minut na małym ogniu. Wyjąć zrazy, zaciągnąć sos wodą rozrobioną z mąką.
Smacznego:)
Takie danie bym chętnie zjadła:) wygląda fantastycznie:) palce lizać:)
OdpowiedzUsuńTakie domowe, UWIELBIAM! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję;)
OdpowiedzUsuń