czwartek, 17 października 2013

Bułeczki serowe z ziarnami

Nie wiem dlaczego, ale jesienią zawsze znacznie częściej używam wszelkich ziaren. I tak na przykład do przygotowania tych bułeczek użyłam ziaren słonecznika oraz pestek dyni. Ponadto do ciasta dodałam sporą ilość białego sera i miód, nie użyłam zaś w ogóle drożdży. Żeby efekt końcowy cieszył oko zwinęłam je w ślimaczki:) 




Składniki:
300g chudego twarogu,
100ml stopionego masła + 2 łyżki masła,
100ml mleka,
garść ziaren słonecznika (użyłam Kresto),
łyżka pestek dyni,
szczypta soli,
2 łyżki miodu,
1/2kg mąki pszennej,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
mleko do posmarowania,
cukier do posypania.


 Przygotowanie


Twaróg rozgnieść widelcem. Ziarna podprażyć na suchej patelni, ostudzić, posiekać i wymieszać z 2 łyżkami masła oraz twarogiem. 
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać rozgnieciony twaróg, stopione masło, mleko, sól i miód. Zagnieść elastyczne ciasto.
Odrywać małe porcje, formować wałeczek i zwijać w ślimaczki. 
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować mlekiem, posypać cukrem. 
Piec około 25 minut w temp. 180st. 
Ostudzić na kratce. 







                                            Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

6 komentarzy:

  1. Urocze :) Musiały smakować wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygladają super. Zrobię na jutrzejsze śniadanie. Pięknego weekendu Magdo !

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję, oj tak, bułeczki są naprawdę smaczne;) Aniu Tobie również życzę Udanego weekendu! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. A czy można na drożdżach zrobić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można:) Proponuję użyć około 30g świeżych drożdży.

      Usuń