Składniki:
300g chudego twarogu,
100ml stopionego masła + 2 łyżki masła,
100ml mleka,
garść ziaren słonecznika (użyłam Kresto),
łyżka pestek dyni,
szczypta soli,
2 łyżki miodu,
1/2kg mąki pszennej,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
mleko do posmarowania,
cukier do posypania.
Przygotowanie
Twaróg
rozgnieść widelcem. Ziarna podprażyć na suchej patelni, ostudzić,
posiekać i wymieszać z 2 łyżkami masła oraz twarogiem.
Mąkę przesiać wraz z
proszkiem do pieczenia, dodać rozgnieciony twaróg, stopione masło, mleko, sól i miód.
Zagnieść elastyczne ciasto.
Odrywać małe porcje, formować wałeczek i
zwijać w ślimaczki.
Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Posmarować mlekiem, posypać cukrem.
Piec około 25 minut w temp. 180st.
Ostudzić na kratce.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Urocze :) Musiały smakować wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńPyszne ślimaczki :)
OdpowiedzUsuńWygladają super. Zrobię na jutrzejsze śniadanie. Pięknego weekendu Magdo !
OdpowiedzUsuńDziękuję, oj tak, bułeczki są naprawdę smaczne;) Aniu Tobie również życzę Udanego weekendu! Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńA czy można na drożdżach zrobić?
OdpowiedzUsuńTak, można:) Proponuję użyć około 30g świeżych drożdży.
Usuń