czwartek, 17 października 2013

Serniczki z murzynkiem - bez sera!

Niedawno podałam Wam przepis na murzynka. Resztki tego pysznego ciasta (oczywiście cudem uchowane:)) wykorzystałam jako podstawę do mini serniczków. Masa serowa jednak nie jest na bazie sera, a śmietany. Do tego odrobina aromatycznej wanilii i troszkę pokruszonego ciasta na wierzchu. Przed upieczeniem masa serowa jest dość rzadka, ale nie przejmujcie się tym, serniczki wyjdą idealne;)





 
 
 
Składniki:
12 plasterków murzynka lub babki (ewentualnie biszkopty), 
jajko, 
400g śmietany 18%, 
1/4 szklanki cukru, 
1/2 laski wanilii, 
budyń waniliowy.


 Przygotowanie


Z ciasta wycinać kółka o średnicy dna foremek na muffinki - najlepiej szklanką i ułożyć je w foremkach. 
Cukier utrzeć z żółtkiem. Dodać śmietanę, nasiona z laski wanilii oraz proszek budyniowy. Na koniec dodać ubite na sztywną pianę białka. Całość dokładnie wymieszać i przełożyć od foremek. 
Wierzch posypać resztą pokruszonego ciasta. 
Piec około 35-40minut w temp. 150st.







                                        Smacznego:)

9 komentarzy:

  1. Bardz fajny i apetyczny ten murzynek z recyklingu:) Musi smakować wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetne te serniczki. Właśnie zabieram się za ich wypróbowanie. Pozdrawiam cieplutko :) Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki:) Sylwia to czekam na relację, miło mi będzie jak podrzucisz zdjęcie na FB:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Serniczki bez sera, świetnie! tego jeszcze nie było :D

    OdpowiedzUsuń