Składniki:
3 szklanki mąki pszennej,
1 i 1/2 kg jabłek,
400g homogenizowanego serka waniliowego,
1/2 szklanki cukru,
cukier waniliowy,
łyżeczka cynamonu,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
300g masła lub margaryny.
Przygotowanie
Mąkę
przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać 2 łyżki cukru, posiekane
masło i serek homogenizowany. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię
spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki.
2/3 ciasta wylepić dno
przygotowanej formy o śr. 23x33cm. Nakłuć widelcem.
Jabłka obrać, usunąć
nasienne pokroić w plastry, rozłożyć równomiernie na cieście. Posypać
cukrem oraz cukrem waniliowym i cynamonem. Resztę ciasta rozwałkować,
ułożyć na jabłkach.
Piec ok. 45-50minut w temp. 170-180st. Ostudzić.
Podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
pierwszy raz spotykam się z taką szarlotką :] ciekawa!
OdpowiedzUsuńjaka cudna ! wygląda niesamowicie :)
OdpowiedzUsuńsame rewelacje tu widzę:) pychotka
OdpowiedzUsuńUwielbiam szarlotkę w każdej postaci ! Na Twoją mam wielką ochotę ;)
OdpowiedzUsuńkiedyś robiłam szarlotkę z twarogiem, więc taka na serku też musi być znakomita. pysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam Wam przepis;)
OdpowiedzUsuńA ja raz spróbowałam i się zakochałam w tym cieście. Robię teraz tylko takie. W sensie spód i wierzch,a między tym,co akurat mam. Dzis rabarbar i budyń. Super ciacho. I jedną szklankę mąki zamieniam na pełnoziarnistą. I wszystkim polecam ten przepis!!!
OdpowiedzUsuń