Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
200g ryżu długoziarnistego Halina,
1/2 główki kapusty pekińskiej,
2 jajka,
cebula,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
1/2 szklanki śmietany 18%,
sól, pieprz.
Przygotowanie
Cebulę
posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Kapustę drobno poszatkować,
wymieszać z ryżem, mięsem i podsmażoną cebulką. Dodać surowe jajka,
doprawić. Z masy formować płaskie kotleciki, obsmażyć z obu stron.
Następnie przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą tak, by były całe
przykryte. Dusić ok. 20 min na małym ogniu.
Po tym czasie gołąbki wyjąć a
do powstałego sosu dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozrobioną ze
śmietaną. Zagotować. Doprawić do smaku.
Smacznego:)
Ha, fajny pomysł :))
OdpowiedzUsuńRobiłam takie, ale z gotowanym ryżem - u Ciebie jest jeszcze szybciej i prościej:)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis i wygląda na łatwy do wykonania. A gołąbki takie apetyczne!
OdpowiedzUsuńDziękuję;) To prawda gołąbki robi się szybko a są naprawdę baaaaardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuń