niedziela, 13 października 2013

Oszukane gołąbki

Cała nasza rodzinka uwielbia gołąbki, jednak są one dość pracochłonne. Dlatego często przygotowuję tzw. "oszukane gołąbki". Od tradycyjnych gołąbków różnią się tym, że używam do nich surowego ryżu i nie zawijam ich w kapustę, tylko kapustę dodaję do mięsa i ryż. Jedyna ich wada jest to, że są bardzo delikatne i ciężko się je skleja. Jednak w smaku są równie pyszne jak zwykłe gołąbki:)




Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
200g ryżu długoziarnistego Halina,
1/2 główki kapusty pekińskiej,
2 jajka,
cebula,
2 łyżki mąki pszennej,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
1/2 szklanki śmietany 18%,
sól, pieprz.


 Przygotowanie


Cebulę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z ryżem, mięsem i podsmażoną cebulką. Dodać surowe jajka, doprawić. Z masy formować płaskie kotleciki, obsmażyć z obu stron. 
Następnie przełożyć do garnka, zalać gorącą wodą tak, by były całe przykryte. Dusić ok. 20 min na małym ogniu. 
Po tym czasie gołąbki wyjąć a do powstałego sosu dodać przecier pomidorowy oraz mąkę rozrobioną ze śmietaną. Zagotować. Doprawić do smaku.






                                     Smacznego:)

4 komentarze:

  1. Robiłam takie, ale z gotowanym ryżem - u Ciebie jest jeszcze szybciej i prościej:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis i wygląda na łatwy do wykonania. A gołąbki takie apetyczne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję;) To prawda gołąbki robi się szybko a są naprawdę baaaaardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń