Składniki:
1/2 kg mielonej wołowiny,
cebula,
2 ząbki czosnku,
łyżka jogurtu naturalnego,
łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki,
łyżeczka oregano,
1/2 pęczka natki pietruszki,
50g sera feta,
sól, pieprz.
Przygotowanie
Cebulę
posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do mięsa, dodać drobno
posiekany czosnek, jogurt naturalny oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić
do smaku solą, pieprzem i oregano. Dokładnie wyrobić masę.
Pietruszkę
dokładnie posiekać, dodać pokruszony ser feta, wymieszać, doprawić solą i
pieprzem.
Z masy mięsnej formować placuszki, nakładać po trosze farszu i
zlepiać, formując podłużne kefty.
Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron
na złoty kolor.
Można także upiec je na grillu lub zapiec w
piekarniku.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Poproszę na dzisiejszy obiad, bo u mnie pustka w lodówce ;)
OdpowiedzUsuńale smacznie wygląda mmm
OdpowiedzUsuńChyba by mi to smakowało:) Mniammmm...
OdpowiedzUsuńOj chyba zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuńzapraszam na rozdanie u mnie
Dziewczyny chętnie się podzielę:):)
OdpowiedzUsuńNawet nie wiedziałam, że robie arabskie kefty ;)
OdpowiedzUsuńTwoje wyglądają pyszne :)
:):)
OdpowiedzUsuń