czwartek, 3 października 2013

Arabskie kefty z pietruszką i fetą

Podobno w kuchni arabskiej takie kefty są bardzo popularne. Szczerze mówiąc wcale się nie dziwię;) Dla mnie są taka polską odmianą kotletów mielonych, jednak z pysznym ziołowo- serowym nadzieniem. Ja przygotowałam je w tradycyjny sposób, czyli usmażyłam, ale równie smaczne (a może nawet bardziej smaczne:)) są upieczone na grillu lub ewentualnie w piekarniku.





Składniki:
1/2 kg mielonej wołowiny,
cebula,
2 ząbki czosnku,
łyżka jogurtu naturalnego,
łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki,
łyżeczka oregano,
1/2 pęczka natki pietruszki,
50g sera feta,
sól, pieprz.


 Przygotowanie


Cebulę posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać do mięsa, dodać drobno posiekany czosnek, jogurt naturalny oraz koncentrat pomidorowy. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano. Dokładnie wyrobić masę. 
Pietruszkę dokładnie posiekać, dodać pokruszony ser feta, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. 
Z masy mięsnej formować placuszki, nakładać po trosze farszu i zlepiać, formując podłużne kefty. 
Obsmażyć na oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. 
Można także upiec je na grillu lub zapiec w piekarniku. 







                                           Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

 

7 komentarzy: