Składniki:
szklanka mleka,
szklanka śmietany 18%,
1 i 1/2 szklanki śmietany 30%,
850g puree z dyni instrukcja tutaj,
1 i 1/2 łyżeczki soli,
*2 szklanki cukru cynamonowego,
1/2 szklanki cukru pudru,
6 żółtek,
2 czubate łyżki żelatyny,
2 dojrzałe banany,
łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy,
1/2 laski wanilii.
Przygotowanie
Mleko
podgrzać ze śmietaną 18%. Dodać zblendowane puree z dyni, sól oraz
cukier cynamonowy (lub zwykły cukier z dodatkiem łyżeczki cynamonu).
Dokładnie wymieszać. Do żółtek dodać łyżkę ciepłej masy, po czym dodać
żółtka do całej masy dyniowej. Gotować na małym ogniu około 4 minut, aż
masa zgęstnieje.
Do 1/2 szklanki zimnej wody dodać żelatynę, odstawić na
5 minut. Następnie dodać do masy dyniowej wraz z rozgniecionymi na
papkę bananami oraz skórką z pomarańczy. Dokładnie wymieszać i
ostudzić.
Śmietankę kremówkę ubić na
sztywno z cukrem pudrem. Połowę zmieszać z przestudzoną masą dyniową.
Krem dyniowy przełożyć do formy, udekorować resztą ubitej śmietanki,
startą skórką z pomarańczy i odrobiną stopionej czekolady.
Wstawić na kilka godzin do lodówki, aż krem zgęstnieje.
Wstawić na kilka godzin do lodówki, aż krem zgęstnieje.
* możecie użyć zwykłego cukru z dodatkiem cynamonu
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Bardzo mi się podoba taki jesienny deser! :-)
OdpowiedzUsuńwygląda ładnie, bardzo dużo smaków,,,
OdpowiedzUsuńojej, ale to musi obłędnie smakować!
OdpowiedzUsuńDzięki:):)
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu genialnie! Koniecznie będę musiała zrobić <3
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na jesienny deser. Aż nabrałam ochoty, żeby go spróbować :))
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo delikatnie :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na deser!
OdpowiedzUsuńPyszna Pianka!
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo:)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis na dynię.
OdpowiedzUsuńElżbieta Pawelec
Dziękuję Elu:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń