wtorek, 22 października 2013

Pianka z dyni

Zostało mi troszkę puree z dyni, musiałam więc coś wymyślić. Wykorzystując wszystko co znalazłam w lodówce powstał bardzo smaczny deser - taka pianka z dyni. Pianka ma typowo jesienny kolor i ciekawy smak, dominuje skórka z pomarańczy oraz cynamon. W rzeczywistości jednak deser jest bardzo sycący i nie da się go za dużo zjeść;):)




Składniki:
szklanka mleka,
szklanka śmietany 18%,
1 i 1/2 szklanki śmietany 30%,
850g puree z dyni instrukcja tutaj,
1 i 1/2 łyżeczki soli,
*2 szklanki cukru cynamonowego,
1/2 szklanki cukru pudru,
6 żółtek,
2 czubate łyżki żelatyny,
2 dojrzałe banany,
łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy,
1/2 laski wanilii.


 Przygotowanie


Mleko podgrzać ze śmietaną 18%. Dodać zblendowane puree z dyni, sól oraz cukier cynamonowy (lub zwykły cukier z dodatkiem łyżeczki cynamonu). Dokładnie wymieszać. Do żółtek dodać łyżkę ciepłej masy, po czym dodać żółtka do całej masy dyniowej. Gotować na małym ogniu około 4 minut, aż masa zgęstnieje. 
Do 1/2 szklanki zimnej wody dodać żelatynę, odstawić na 5 minut. Następnie dodać do masy dyniowej wraz z rozgniecionymi na papkę bananami oraz skórką z pomarańczy. Dokładnie wymieszać i ostudzić.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połowę zmieszać z przestudzoną masą dyniową. 
Krem dyniowy przełożyć do formy, udekorować resztą ubitej śmietanki, startą skórką z pomarańczy i odrobiną stopionej czekolady.
Wstawić na kilka godzin do lodówki, aż krem zgęstnieje.


* możecie użyć zwykłego cukru z dodatkiem cynamonu








                                Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

 

13 komentarzy: