Składniki:
opakowanie mieszanki na ciasto Karpatka Gellwe,
125g masła lub margaryny,
szklanka wody,
4 jajka,
2 białka,
1/2 szklanki cukru.
Przygotowanie
Wodę z masłem zagotować. Zdjąć
z ognia, dodać mieszankę na ciasto, dokładnie wymieszać, aż masa całkowicie
się połączy. Odstawić do ostygnięcia.
Do zimnego ciasta dodawać kolejno
jajka. Zmiksować na idealnie gładką masę.
Ciasto przełożyć do szprycy.
Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać wąskie krótkie paski.
Piec około
20minut w temp. 180-200st.
Jeszcze ciepłe posmarować białkiem i od razu
posypać cukrem.
Smacznego:)
Haa ja też uwielbiam słomkę, ale ponieważ to bardzo kaloryczne to staram się panować nad ochotą ;)) Śliczne Ci wyszły, nie masz się czego wstydzić :)
OdpowiedzUsuńA ja się nie przejmuje kaloriami :) jak mam pod ręką to wcinam wszystkie :))
OdpowiedzUsuńTeż uwielbiam. Wyszły Ci rewelacyjne! :-) Chętnie bym jedną porwała ;-)
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłam...
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo;) ja tak jak Magda Karolina jak się przysiądę to jem bez umiaru:):)
OdpowiedzUsuńGin koniecznie spróbuj:) Tylko ostrzegam, że uzależniają!!:)
Ja smaruje białkiem i posypuje cukren przed pieczeniem tylko cukier musi być gruby bo inaczej zrobi sie karmel.
OdpowiedzUsuńMożna i tak:) Też są równie pyszne;))
OdpowiedzUsuń