Składniki:
500g schabu wieprzowego bez kości,
2 marchewki,
200g selera naciowego,
3 cebule,
łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki,
850ml domowego bulionu drobiowego,
50ml białego wina (u mnie z ryżu),
50ml czerwonego wytrawnego wina,
ząbek czosnku,
1/4 pęczka natki pietruszki,
200g ryżu długoziarnistego Halina,
sól, pieprz,
3 łyżki mąki,
3 liście laurowe,
tymianek,
rozmaryn.
Przygotowanie
Mięso
umyć, osuszyć i pokroić w plastry. Delikatnie rozbić tłuczkiem.
Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Obsmażyć na odrobinie oleju. Zdjąć
z patelni. Na powstałym tłuszczu zeszklić dwie posiekane cebule.
Następnie dodać posiekany czosnek i natkę. Dodać warzywa, koncentrat
pomidorowy oraz czerwone wino. Następie włożyć mięso, 2 liście laurowe,
trochę tymianku i rozmarynu. Zalać 250ml bulionu drobiowego, dusić około
30minut na małym ogniu.
Na
łyżce oleju zeszklić posiekaną cebulę, dodać ryż, białe wino oraz
resztę bulionu. Dodać listek laurowy oraz trochę rozmarynu. Dusić około
15minut na małym ogniu, aż ryż będzie miękki.
Ryż podawać z mięsem i powstałym sosem.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Wspaniałości:)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam:)
OdpowiedzUsuń