Ciasto:
2 żółtka,
2 i 1/2 szklanki mąki,
szczypta soli,
250g margaryny,
1/2 szklanki cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki śmietany 12%,
mleko.
Żółtka
wbić do szklanki, dolać mleka do 2/3 jej wysokości.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać sól, cukier, posiekaną margarynę, żółtka z mlekiem oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto, podzielić je na 2 części. Jedną rozwałkować i wyłożyć na
nie natłuszczoną blaszkę o wym. 23x33cm.
Dodatkowo:
szklanka płatków kukurydzianych,
10 średnich jabłek,
*1/2 szklanki cukru cynamonowego,
2 łyżki zwykłego cukru,
2 białka.
Ciasto
w blaszce posypać płatkami kukurydzianymi.
Jabłka obrać, pokroić w plasterki i ułożyć ciasno na cieście. Posypać cukrem cynamonowym. Rozwałkować 2
część ciasta, wyłożyć na jabłka.
Białka ubić na sztywną pianę z 2 łyżkami cukru. Rozsmarować na cieście.
Piec około 50minut w temp 170-180st. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem lub posmarować lukrem.
* można użyć zwykłego cukru zmieszanego z 3/4 łyżeczki cynamonu i szczypty gałki muszkatołowej.
Smacznego:)
świetnie wygląda u mnie dzisiaj też w domu szarlotka:)
OdpowiedzUsuńTaka pora na szarlotki:):)
OdpowiedzUsuń