Składniki:
szklanka mąki pszennej,
1/2 szklanki
brązowego cukru,
100g masła lub margaryny,
100g gorzkiej czekolady,
3
jajka,
szczypta soli.
Czekoladę
połamać na kawałki i wraz z masłem stopić na parze. Przestudzić. Wbić
jajka, dodać cukier, sól i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać.
3/4
ciasta przelać na blaszkę o wym. 24x27cm.
Nadzienie z dyni:
1/2 szklanki puree z dyni,
100g serka
homogenizowanego waniliowego,
1/2 laski wanilii,
2 łyżki cukru,
1/2
łyżeczki przyprawy korzennej.
Puree z dyni zmiksować z serkiem homogenizowanym. Dodać nasiona wanilii, cukier oraz przyprawę. Dokładnie wymieszać. Łyżką kłaść kleksy nadzienia na czekoladowym cieście. Na wierzchu rozsmarować resztę czekoladowego ciasta.
Piec około 25minut w temp. 180st.
Polewa:
100g mlecznej czekolady,
1/2 szklanki śmietanki 30%.
Czekoladę
połamać na kawałki, wymieszać ze śmietanką i stopić na parze.
Przestudzić i polać wierzch wystudzonego ciasta.
Odstawić, by polewa
całkowicie zastygła.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Ta polewa wygląda obłędnie!:)
OdpowiedzUsuńAle pięknie się prezentuje to ciasto. i ta polewa... Mmm
OdpowiedzUsuńPolewa - niebo ! Mega czekoladowe ciasto - coś wprost idealnego dla mnie :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie :) piękne kolorki :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
Mmm, cudowne :)
OdpowiedzUsuńDzięki:) Rzeczywiście polewa jest doskonałym dopełnieniem;)
OdpowiedzUsuńI jeszcze ta polewa... Bosko sie prezentuje!
OdpowiedzUsuńJakoś nigdy nie mogę przkonać się do dyni ale myślę że w tym wypieku bym zjadła:) Oblędnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję;) Aga w tym wydaniu nie czuć wcale, że to nadzienie jest z dyni:) Polecam!
OdpowiedzUsuńTakiego właśnie przepisu szukałam :) !
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam Cię zainspirować;)
OdpowiedzUsuń