czwartek, 24 października 2013

Brownie z dynią

Jesień to u mnie zdecydowanie czas jabłek i dyni:) Dlatego też przygotowuję desery z ich użyciem. Tym razem połączyłam nasze ulubione mocno czekoladowe, wilgotne ciasto z pure z dynią i wanilią. Połączenie naprawę wyjątkowo udane. Słodkie, wilgotne ciasto i delikatny mus z akcentem wanilii... Pyszne! 







Składniki:
szklanka mąki pszennej, 
1/2 szklanki brązowego cukru, 
100g masła lub margaryny, 
100g gorzkiej czekolady, 
3 jajka, 
szczypta soli.



Czekoladę połamać na kawałki i wraz z masłem stopić na parze. Przestudzić. Wbić jajka, dodać cukier, sól i przesianą mąkę. Dokładnie wymieszać. 
3/4 ciasta przelać na blaszkę o wym. 24x27cm. 


Nadzienie z dyni:
1/2 szklanki puree z dyni, 
100g serka homogenizowanego waniliowego, 
1/2 laski wanilii, 
2 łyżki cukru, 
1/2 łyżeczki przyprawy korzennej. 


Puree z dyni zmiksować z serkiem homogenizowanym. Dodać nasiona wanilii, cukier oraz przyprawę. Dokładnie wymieszaćŁyżką kłaść kleksy nadzienia na czekoladowym cieście. Na wierzchu rozsmarować resztę czekoladowego ciasta. 
Piec około 25minut w temp. 180st.


Polewa: 
100g mlecznej czekolady, 
1/2 szklanki śmietanki 30%.


Czekoladę połamać na kawałki, wymieszać ze śmietanką i stopić na parze. Przestudzić i polać wierzch wystudzonego ciasta. 
Odstawić, by polewa całkowicie zastygła. 




                                   Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:

12 komentarzy:

  1. Ta polewa wygląda obłędnie!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pięknie się prezentuje to ciasto. i ta polewa... Mmm

    OdpowiedzUsuń
  3. Polewa - niebo ! Mega czekoladowe ciasto - coś wprost idealnego dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda bardzo smacznie :) piękne kolorki :)
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  5. Dzięki:) Rzeczywiście polewa jest doskonałym dopełnieniem;)

    OdpowiedzUsuń
  6. I jeszcze ta polewa... Bosko sie prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakoś nigdy nie mogę przkonać się do dyni ale myślę że w tym wypieku bym zjadła:) Oblędnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję;) Aga w tym wydaniu nie czuć wcale, że to nadzienie jest z dyni:) Polecam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiego właśnie przepisu szukałam :) !

    OdpowiedzUsuń
  10. Cieszę się, że mogłam Cię zainspirować;)

    OdpowiedzUsuń