środa, 2 października 2013

Babeczki z kremem śmietankowym i malinami

Kruche babeczki, z delikatnym kremem i świeżymi owocami - idealny deser na zakończenie lata... Babeczki zawsze sprawdzają się na wszelkich imprezach, szczególnie tych dla dzieci, ponieważ są idealne na jeden kęs. Krem jest puszysty i wyjątkowo delikatny, wspaniale się łączy ze świeżymi owocami.







Babeczki:
2 szklanki mąki pszennej, 
180g masła lub margaryny, 
1/2 szklanki cukru pudru, 
2/3 łyżeczki proszku do pieczenia, 
łyżeczka kandyzowanej skórki z cytryny (użyłam Gold Pack),
2 żółtka, 
łyżka śmietany 12%.


Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Dodać masło oraz śmietanę i żółtka. Posiekać. Dodać drobno posiekaną skórkę z cytryny, zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki.
Następnie wylepić dno 20 foremek na babeczki. Nakłuć widelcem i piec około 15minut w temp. 180st.
Ostudzić.


Krem:
420ml mleka,
budyń śmietankowy (50g),
3 łyżki cukru,
120g masła lub margaryny,
200ml śmietanki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
świeże maliny.



400ml mleka zagotować wraz z cukrem. W reszcie rozrobić budyń. Wlać na gotujące się mleko, mieszać aż zgęstnieje. Przykryć folią spożywczą i ostudzić.
Masło utrzeć na biały puch, dodawać po łyżce budyniu. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać do masy, krótko zmiksować.
Babeczki napełnić kremem, udekorować malinami i miętą.











                                       Smacznego:)

7 komentarzy: