poniedziałek, 7 października 2013

Meksykańska zupa gulaszowa

Jesień zbliża się do nas wielkimi krokami... Staram się wtedy podawać gęste, sycące i przede wszystkim rozgrzewające zupy. Ta jest naprawdę pyszna i ma dużo mięsa;) Smak zupy wzbogaciłam dodając sos ze słoika, oczywiście najlepsze są te domowej roboty:) Polecam, szczególnie na jesienne i zimowe obiady.






Składniki:
1 kg mięsa wieprzowego (łopatka, szynka, lub gotowe mięso gulaszowe),
10 dużych ziemniaków,
2 cebule,
pęczek włoszczyzny (bez kapusty),
czerwona papryka,
2 łyżki masła lub margaryny,
słoik sosu np. meksykańskiego (najlepiej domowego),
łyżeczka ostrej papryki mielonej,
słodka papryka mielona,
łyżeczka przyprawy do gulaszu,
sól, pieprz.


 Przygotowanie


Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę cebule. Dusić ok. 10 min, czasem mieszając. Obficie obsypać słodką papryką. 
Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w kostkę, następnie dodać do mięsa i cebuli. 
Zalać wodą, tak by wszystkie warzywa i mięso były przykryte. Gotować na małym ogniu przez ok. pół godz. 
Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować do miękkości, czyli kolejne 20minut.  
Na koniec dodać sos i doprawić zupę do smaku.





                                        Smacznego:)


Przepis dodaję do akcji:


5 komentarzy:

  1. To jest idealna jesienna zupa:) Wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis z chęci bym spróbowała, nie miałam okazji jeść takich zup jeszcze!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję;) Dokładnie, na jesienną pluchę zupka będzie jak znalazł:):)

    OdpowiedzUsuń