środa, 16 października 2013

Sałatka nicejska

Bardzo lubimy sałatki, dlatego stale eksperymentuję i szukam nowych smaków. Ta sałatka składa się z samych warzyw i tuńczyka oraz jajek. Może nie należy do najszybszych w przygotowaniu, ale na pewno do smacznych:) Poza tym nie jest kaloryczna, a dzięki urozmaiceniu warzyw dostarczy nam wielu cennych składników...




Składniki:
250g fasolki szparagowej,
puszka tuńczyka,
2 pomidory,
czerwona cebula,
główka sałaty,
garść czarnych oliwek,
4 ziemniaki,
2 jajka.



Ziemniaki ugotować w mundurkach do miękkości, ostudzić i pokroić w kostkę. 
Jajka ugotować na twardo, ostudzić i pokroić w cząstki. Dodać pokrojone w kostkę pomidory oraz odsączonego tuńczyka i przepołowione oliwki. 
Fasolkę gotować 6 minut we wrzątku, po czym odcedzić i przelać zimną wodą. 
Przekroić na pół, wszystko połączyć, dodać posiekaną cebulę oraz porwaną na kawałki sałatę, dokładnie wymieszać.
 


Sos: 
1/4 szklanki soku z cytryny, 
2 łyżki oliwy z oliwek, 
1/2 łyżeczki musztardy Dijon.


Składniki sosu wymieszać. Tuz przed podaniem polać sałatkę sosem. 











                                   Smacznego:)

3 komentarze: