poniedziałek, 28 października 2013

Tarta z kiełbasą

Lubię przyrządzać dania, które sprawdzają się jako danie główne, ale także pasują na śniadanie. Przykładem takiego dania jest właśnie ta tarta. Słone, kruche ciasto, do tego farsz z warzyw, kiełbasy i chrupiących grzybów. Wszystko zalane masa jajeczno-śmietanową. Danie jest bardzo smaczne i sycące. Przepis podpatrzyłam w gazetce "Przepisy czytelników". 




Ciasto:
szklanka mąki pszennej,
100g masła lub margaryny,
jajko,
łyżeczka soli,
łyżeczka suszonej bazylii.



Mąkę przesiać, dodać sól, bazylię. Wbić jajko, połączyć nożem. Następnie dodać posiekane masło i zagnieść gładkie ciasto. 
Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki. 
Następnie ciasto rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Nakłuć gęsto widelcem.


Farsz:
150g kurek, 
1/4 czerwonej papryki,
250g cienkiej kiełbasy, 
2 łyżki kukurydzy, 
cebula, 
1/2 szklanki śmietany 18%, 
2 jajka, 
sól, pieprz, 
zioła prowansalskie. 



Grzyby oczyścić, podsmażyć wraz z posiekaną cebulką. 
Paprykę umyć, oczyścić, pokroić w kostkę. Na cieście układać na przemian, grzyby z cebulą, kiełbasę pokrojoną w półplasterki i paprykę. Posypać odsączoną kukurydzą.
Śmietanę połączyć z rozkłóconymi jajkami, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Sosem polać tartę. 
Piec ok. 35-40minut w temp. 190st.




                                     Smacznego:)
 

10 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie *.*

    http://kirashiroo.blogspot.com ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. To bezapelacyjnie jedna z najbardziej apetycznych tart, jakie widziałam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzisiaj zrobie na kolacje ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. robię pierwszy raz myślę że się uda , jeden z najlepszych przepisów jakie znalazłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo się cieszę;):) Mam nadzieję, że tarta się udała?

    OdpowiedzUsuń
  6. Właśnie wkładam do piekarnika ....😏

    OdpowiedzUsuń