Składniki:
1/2 główki sałaty,
2 pomidory,
1/3 czerwonej papryki,
1/2 ogórka,
50 g żółtego sera,
50 g szynki konserwowej,
5 rzodkiewek,
8 kawałków chleba tostowego,
ząbek czosnku,
łyżka szczypiorku,
po 1/2 łyżeczki: słodkiej papryki, kurkumy, oregano, soli, pieprzu,
2 łyżki ketchupu,
2 łyżki majonezu,
ostra papryka.
Przygotowanie
Wszystkie warzywa umyć i osuszyć. Sałatę porwać na kawałki. Pomidora pokroić w ćwiartki, zaś paprykę i ogórka w kosteczkę. Ser oraz szynkę pokroić w niedużą kostkę. Rzodkiewki pokroić w plastry. Wszystkie warzywa oraz ser i szynkę przełożyć do miski i wymieszać.
Tosty oprószyć obficie ostrą papryką i upiec w tosterze, lub usmażyć na patelni. Pokroić w kosteczkę, dodać do sałatki.
Szczypiorek posiekać, wymieszać z majonezem i ketchupem, dodać wszystkie przyprawy, dokładnie wymieszać. Sosem polać warzywa.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Świetna, kolorowa sałatka!
OdpowiedzUsuńDzięki Luka:)
OdpowiedzUsuń