środa, 12 czerwca 2013

Ciasto bananowe z czekoladą i malinami

Nieco podobne do babki, troszkę do słodkiego pieczywa... A w rzeczywistości pyszne ciasto z bananami, malinami i czekoladą. W zasadzie nadaje się zarówno na deser jak i na śniadanie (oczywiście nie poleca jeść takiego śniadania codziennie:)). Ciasto jest sycące, idealnie wilgotne, a do tego łatwe w przygotowaniu. Po prostu pyszne.




Składniki:
2 szkl. mąki pszennej + 1 łyżka,
3/4 szkl. cukru,
2 jajka,
2 banany,
łyżeczka sody oczyszczonej,
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,
100g masła,
1/3 szkl. jogurtu naturalnego,
1/3 łyżeczki olejku waniliowego,
80g mlecznej czekolady,
szkl. malin (mogą być mrożone).


Przygotowanie


Masło  w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem na biały puch, następnie dodawać kolejno jajka. Dodać obrane i posiekane banany, olejek waniliowy oraz jogurt naturalny. Dokładnie utrzeć. Mąkę przesiać, zmieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać do ciasta, wymieszać.
Maliny (mrożone lekko rozmrozić) oprószyć łyżką mąki, dodać do ciasta, bardzo delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec wymieszać ze startą na dużych oczkach czekoladą. Przelać do przygotowanej foremki keksówki. Piec ok. 60min w temp. 180st.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.












                         Smacznego:)











Przepis dodaję do akcji:
 


2 komentarze:

  1. Od jakiegoś czasu planuję zrobić jakiś wypiek z bananami. To ciasto wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Luka Li polecam;) Jest pyszne do tego szybkie i łatwe w przygotowaniu!

    OdpowiedzUsuń