Składniki:
250ml śmietanki 30%,
1/2 kg rabarbaru,
200g świeżych truskawek,
100g drobnego cukru.
Przygotowanie
Rabarbar oczyścić, pokroić w kosteczkę, zalać szklanką wody, dodać cukier, gotować ok. 10min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Ostudzić i zblendować.
Zmiksować z zimną śmietanką, przelać do pojemnika, zamknąć i wstawić na 2 godz do zamrażalnika.
Ponownie zmiksować przy pomocy blendera i zamrozić na kolejne 2 godziny.
Po dwóch godzinach po raz ostatni zmiksować lody, dodać pokrojone w kosteczkę truskawki, wymieszać i wstawić na całą noc do zamrażalnika.
Łyżką do lodów nakładać porcje do pucharków lub wafelków waflowych.
Najlepiej wyjąć lody na 30minut przed podaniem, by nie były takie zimne:)
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Sama nie wiem, czy bardziej zazdroszcze upalow, czy lodow :)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale i na pewno są przepyszne! Super pomysł z tym rabarbarem!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Szpilki w mojej kuchni - Iza
świetny pomysł, na pewno się przyda o tej porze roku:)
OdpowiedzUsuńMaggie chętnie podzielę się upałem:)
OdpowiedzUsuńIza dziękuję:)
Justyna teraz tylko lody!:)
pyszne zdjęcie- szczególnie to nr.1
OdpowiedzUsuń:)
ps: dziękuję za udział w akcji rabarbar 2013:)
Jestem pod wielkim wrażeniem Twoich inwencji kulinarnych !
OdpowiedzUsuńPomysł świetny.
Dziękuję Bardzo:)
OdpowiedzUsuńRównież jestem mile zaskoczony :) Choć obecnie szaleją burze i nie jest zbyt ciepło, niedługo na pewno spróbuję!
OdpowiedzUsuńpolecam gorąco:) U nas dzisiaj też cały dzień leje, ale na upały lody będą idealne;)
OdpowiedzUsuń