Składniki:
2 filety z piersi kurczaka,
3 jajka,
300 g żółtego sera w kostce,
sól, pieprz,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
łyżeczka ziół prowansalskich,
1/2 łyżeczki bazylii,
ząbek czosnku,
7 łyżek mąki pszennej,
cebula,
olej rzepakowy do smażenia,
1/2 pęczka natki pietruszki.
Przygotowanie
Filety umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa. Wbić jajka, dodać mąkę, pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Dobrze wymieszać. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
Następnie kłaść łyżką na patelnię, na mocno rozgrzany olej tworząc małe kotleciki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym.
Świetny olej rzepakowy znajdziecie na zlotopolskie.pl/
Smacznego:)
mój łasuch takie lubi:)
OdpowiedzUsuńJakie pyszności, muszę je zrobić, uwielbiam filety z kurczaka :)
OdpowiedzUsuńDziewczyny polecam, my je uwielbiamy!
OdpowiedzUsuńsa swietne
OdpowiedzUsuńsuper kotleciki,ja obtaczam w bulce tartej
OdpowiedzUsuńDziękuję! Ja w bułce nigdy jeszcze nie obtaczałam:)
OdpowiedzUsuńKotleciki można też w lżejszej wersji upiec w piekarniku :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam, są lżej strawne, mniej kalorii
UsuńRównie dobrze smakują dodając np.papryke lub pieczarki :)
OdpowiedzUsuńCzy do tej ilosci maja byc dwa podwojne filety, czy dwa pojedyncze?
OdpowiedzUsuńJa zawsze biorę dwa pojedyncze filety.
UsuńZrobione w piekarniku po dodaniu pieczarek i szpinaku, idealne... Lekkie, smaczne , zdrowe ,mało kaloryczne i najważniejsze syte :) polecam
OdpowiedzUsuńZamiast makidodaje otreby owsiane.Wtedy kotleciki sa troche zdrowsze.
OdpowiedzUsuńWyszły pyszne :-) polecam przepis
OdpowiedzUsuńJeszcze ich nie robiłam, ale mam pytanie. nie lepiej zmielić mięso?
OdpowiedzUsuńTo już będzie zupełnie co innego:) Byłyby to mielone. Tutaj właśnie mają być takie kawałki mięsa :)
UsuńSuper przepis. Dziękuję 😊😊
OdpowiedzUsuń