sobota, 22 czerwca 2013

Kotlety drobiowe z serem

Zdradzę Wam dzisiaj przepis na jedne z naszych ulubionych kotletów;) Są łatwe w przygotowaniu, niezbyt drogie i przede wszystkim pyszne! Wyśmienicie smakują również na zimno, dlatego czasem smażę takie malutkie i podaję je na przystawkę...





Składniki:
2 filety z piersi kurczaka,
3 jajka,
300 g żółtego sera w kostce,
sól, pieprz,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
łyżeczka ziół prowansalskich,
1/2 łyżeczki bazylii,
ząbek czosnku,
7 łyżek mąki pszennej,
cebula,
olej rzepakowy do smażenia,
1/2 pęczka natki pietruszki.
Przygotowanie

Filety umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa. Wbić jajka, dodać mąkę, pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Dobrze wymieszać. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
Następnie kłaść łyżką na patelnię, na mocno rozgrzany olej tworząc małe kotleciki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym.




Świetny olej rzepakowy znajdziecie na zlotopolskie.pl/
 
Smacznego:)

17 komentarzy:

  1. Jakie pyszności, muszę je zrobić, uwielbiam filety z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super kotleciki,ja obtaczam w bulce tartej

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję! Ja w bułce nigdy jeszcze nie obtaczałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kotleciki można też w lżejszej wersji upiec w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam, są lżej strawne, mniej kalorii

      Usuń
  5. Równie dobrze smakują dodając np.papryke lub pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy do tej ilosci maja byc dwa podwojne filety, czy dwa pojedyncze?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobione w piekarniku po dodaniu pieczarek i szpinaku, idealne... Lekkie, smaczne , zdrowe ,mało kaloryczne i najważniejsze syte :) polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. Zamiast makidodaje otreby owsiane.Wtedy kotleciki sa troche zdrowsze.

    OdpowiedzUsuń
  9. Wyszły pyszne :-) polecam przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze ich nie robiłam, ale mam pytanie. nie lepiej zmielić mięso?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już będzie zupełnie co innego:) Byłyby to mielone. Tutaj właśnie mają być takie kawałki mięsa :)

      Usuń
  11. Super przepis. Dziękuję 😊😊

    OdpowiedzUsuń