sobota, 22 czerwca 2013

Kotlety drobiowe z serem

Zdradzę Wam dzisiaj przepis na jedne z naszych ulubionych kotletów;) Są łatwe w przygotowaniu, niezbyt drogie i przede wszystkim pyszne! Wyśmienicie smakują również na zimno, dlatego czasem smażę takie malutkie i podaję je na przystawkę...





Składniki:
2 filety z piersi kurczaka,
3 jajka,
300 g żółtego sera w kostce,
sól, pieprz,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
łyżeczka ziół prowansalskich,
1/2 łyżeczki bazylii,
ząbek czosnku,
7 łyżek mąki pszennej,
cebula,
olej rzepakowy do smażenia,
1/2 pęczka natki pietruszki.
Przygotowanie

Filety umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać do mięsa. Wbić jajka, dodać mąkę, pokrojoną w kosteczkę cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i przyprawy. Dobrze wymieszać. Przykryć i wstawić na godzinę do lodówki.
Następnie kłaść łyżką na patelnię, na mocno rozgrzany olej tworząc małe kotleciki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Osączyć na ręczniku papierowym.




Świetny olej rzepakowy znajdziecie na zlotopolskie.pl/
 
Smacznego:)

17 komentarzy:

  1. Jakie pyszności, muszę je zrobić, uwielbiam filety z kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. super kotleciki,ja obtaczam w bulce tartej

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję! Ja w bułce nigdy jeszcze nie obtaczałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kotleciki można też w lżejszej wersji upiec w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potwierdzam, są lżej strawne, mniej kalorii

      Usuń
  5. Równie dobrze smakują dodając np.papryke lub pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy do tej ilosci maja byc dwa podwojne filety, czy dwa pojedyncze?

    OdpowiedzUsuń
  7. Zrobione w piekarniku po dodaniu pieczarek i szpinaku, idealne... Lekkie, smaczne , zdrowe ,mało kaloryczne i najważniejsze syte :) polecam

    OdpowiedzUsuń
  8. Zamiast makidodaje otreby owsiane.Wtedy kotleciki sa troche zdrowsze.

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeszcze ich nie robiłam, ale mam pytanie. nie lepiej zmielić mięso?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To już będzie zupełnie co innego:) Byłyby to mielone. Tutaj właśnie mają być takie kawałki mięsa :)

      Usuń
  10. Super przepis. Dziękuję 😊😊

    OdpowiedzUsuń