czwartek, 20 czerwca 2013

Truskawkowa magia smaku

Truskawki opanowały już chyba wszystkie blogi:):) a na pewno mój! Dzisiaj coś naprawdę pysznego... Tort, ale nie taki zwykły, bo na biszkopcie z białek i płatków migdałowych, niezwykle lekki i puszysty. Do tego krem, uwielbiany przez dzieci, z kaszek i sporą porcją truskawek. A na wierzchu delikatna warstwa śmietanki, chrupiących płatków migdałowych i słodkich truskawek... Może przyda się na zbliżający się Dzień Ojca?

Przepis znalazłam tutaj.



Biszkopt:
5 białek,
szczypta soli,
3/4 szkl. cukru,
70g płatków migdałowych,
1/2 szkl. mąki pszennej,
budyń waniliowy,
łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżeczka cukru waniliowego.


Płatki zmiksować w blenderze. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dosypywać cukier i cukier waniliowy.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem budyniowym i proszkiem do pieczenia. Wymieszać z płatkami migdałowymi. Dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać szpatułką.
Ciasto przelać do przygotowanej formy o wym. 23x33cm. Piec ok. 40 min w temp. 170st. Ostudzić i przekroić na pół.
Krem truskawkowy:
400 ml mleka,
3 błyskawiczne kaszki truskawkowe Mleczny Start,
600 g świeżych truskawek,
200 g masła lub  margaryny,
2 łyżeczki cukru waniliowego,
2 łyżki cukru pudru.
Kaszki zalać gorącym mlekiem, dokładnie wymieszać i ostudzić.
Margarynę utrzeć na puch, dodać cukier, ucierać jeszcze ok. 5 minut, aż masa będzie biała. Stale ucierając, dodawać po łyżce zimnej kaszki. Delikatnie wymieszać z oczyszczonymi i drobno pokrojonymi truskawkami.
Masą przełożyć krążki ciasta. Schłodzić.
Wierzch:
1/2 l śmietanki 30%, 
2 śmietan-fixy,
3 łyżki cukru pudru,
100 g świeżych truskawek,
60g płatków migdałowych.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz 2 opakowania śmietan-fixu. Posmarować wierzch ciasta.
Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni. Wierzch ciasta udekorować na przemian truskawkami i podprażonymi płatkami migdałowymi oraz świeżą miętą.








                                           Smacznego:)


Przepis dodaję do akcji:

Truskawkowy zawrót głowy 2013Czerwone owoce w roli głównej

13 komentarzy:

  1. Migdałowy biszkopt... truskawki.. musi być przepyszne! Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej! ale ten torcik pysznie wygląda! I pewnie tak samo smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszy mnie to niezmiernie, że skorzystałaś z mojego przepisu i cieszę się, że smakował! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cieszy mnie to niezmiernie, że skorzystałaś z mojego przepisu i cieszę się, że smakował! Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny!! koniecznie do spróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  6. torcik wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję:) Patrycjo przepis wart polecenia!

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny torcik :))) łatwy w wykonaniu i chyba nikt mu się nie oprze
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  9. Gdzie można dostać te kaszki mleczny start?

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam,
    a czy te kaszki można zastąpić czymś innym?
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń