środa, 26 czerwca 2013

Czereśnie zapiekane w budyniu

Nasze czereśnie co prawda jeszcze nie są dojrzałe, ale w sklepach jest już w czym wybierać;) Ja co prawda zużyłam resztę czereśni jakie znalazłam w zamrażarce, by zrobić miejsce na tegoroczne;) Miałam troszkę owoców i ochotę na coś słodkiego i sycącego, ale zarazem szybkiego w przygotowaniu. Postanowiłam przygotować takie czereśnie zapiekane w cieście;) Przepis znalazłam baaardzo dawno temu w gazetce "Dobre Rady", zmieniłam tylko wiśnie na czereśnie.


Składniki:
200g czereśni (mogą być mrożone),
3 jajka,
120g cukru pudru,
450ml mleka,
1/2 laski wanilii,
2 czubate łyżeczki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka cynamonu.


Przygotowanie


Owoce umyć, wypestkować. Mrożone rozmrozić i osączyć na durszlaku. Owoce rozłożyć do 4 kokilek do zapiekania o pojemności ok.180ml.
Jajka rozkłócić, dodać cukier puder oraz nasiona z laski wanilii. Dodać 2 łyżki ciepłego mleka. Resztę zimnego mleka zmieszać z mąką ziemniaczaną i, stale mieszając, wlać do masy jajecznej. Masą zalać czereśnie.
Piec ok. 45-50min w temp. 160-170 stopni.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i cynamonem.










Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 


8 komentarzy:

  1. Ciekawe, jak to cudo wygląda w środku, musi być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ...znakomite połączenie :) Uwielbiam takie desery :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam czereśnie, a w budyniu to już naprawdę czereśniowy raj:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czereśnie i budyń - mniam:) do tego tak ładnie podane!

    OdpowiedzUsuń