Składniki:
100g ugotowanych ziemniaków,
200g mąki pszennej,
200g mąki kukurydzianej,
15g świeżych drożdży,
2 łyżeczki cukru,
szczypta soli,
jajko,
ziarna do posypania: słonecznik, sezam.
Przygotowanie
Ziemniaki zmielić, następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, odstawić na 5 min, po czym wlać do ciasta. Dodać cukier oraz sól. Wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 40min w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swą objętość.
Następnie ciasto ponownie zagnieść i formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami sezamu oraz słonecznika. Odstawić w ciepłe miejsce na 30min.
Przygotować kąpiel wodną: na dnie piekarnika ustawić blaszkę z gorącą wodą, na górze zaś wstawić blaszkę z bułkami. Piec ok. 20min w temp. 200st. Ostudzić na kratce.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Pięknie wyglądają, chętnie porwałabym jedną na jutrzejsze śniadanie. Bardzo fajny przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej akcji.
Pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki
Dziękuję, bułeczki naprawdę bardzo polecam:)
OdpowiedzUsuń