piątek, 28 czerwca 2013

Czekoladki z nadzieniem truskawkowym

Odkąd dostałam foremki na czekoladki, są to chyba najczęściej używane przeze mnie formy. Im częściej je robię, tym nabieram większą wprawę i za każdym razem ich wykonanie zajmuje mi coraz mniej czasu:) W moim ogórku wciąż jeszcze są truskawki, więc nie mogłam ich nie wykorzystać do czekoladek. Domowe czekoladki zawsze wzbudzają zachwyt...

Przepis podpatrzyłam u Kasi



Składniki:
100g mlecznej czekolady,
130g truskawek,
100g białej czekolady,
30ml śmietanki 30%,
2 łyżki nalewki z truskawek.
 
 
Przygotowanie
 
 
Mleczną czekoladę stopić na parze, następnie przy pomocy zwykłego, małego pędzelka, wysmarować dno i boki silikonowych foremek na czekoladki. Wstawić na 15min do lodówki.
 
Białą czekoladę połamać na kawałki, wraz ze śmietanką stopić na parze. Truskawki umyć, odszypułkować, zmiksować na papkę przy pomocy blendera, wymieszać z nalewką. Dodać do stopionej białej czekolady, odstawić, by masa nieco przestygła i zgęstniała. następnie nakładać do foremek wysmarowanych czekoladą. Wstawić na 10minut do lodówki.
Po dziesięciu minutach wierzch posmarować resztą stopionej mlecznej czekolady.
Wstawić na 3 godziny do lodówki, następnie bardzo ostrożnie wyjąć czekoladki z foremek.
 
 





Smacznego:)


Przepis dodaję do akcji:
 

 
Owoce z sadu i dzialki Truskawkowy zawrót głowy 2013

7 komentarzy:

  1. Piękne czekoladki! Zjadłabym taką z prawdziwą przyjemnością!

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteś genialna. Szkoda ,że nie pokazałaś foremek. Muszę się za nimi rozejrzeć: piękne słodkie prezenty można robić:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Aniu następnym razem pokaże je specjalnie dla Ciebie;):)

    OdpowiedzUsuń