Składniki:
200g masła lub margaryny,
3 szklanki mąki pszennej,
jajko + 2 żółtka,
1 i 1/4 szklanki drobnego cukru do wypieków,
łyżeczka proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
4 łyżki śmietany 12%,
400g rabarbaru,
2 budynie waniliowe z cukrem,
3 szklanki mleka.
Przygotowanie
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, zrobić dołek, dodać jajko i żółtka, wsypać cukry. Dodać posiekane masło oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić na 2 nierówne części. Mniejszą owinąć folią aluminiową i włożyć do zamrażalnika. Większą częścią ciasta wylepić dno przygotowanej formy o wym. 33x23cm, nakłuć widelcem.
Rabarbar oczyścić, pokroić w kosteczkę i rozłożyć równomiernie na cieście. Budyń ugotować na mleku, gorący wylać na rabarbar. Na wierzch zetrzeć na tarce o dużych oczkach mniejszą część ciasta.
Piec ok. 45 min w temp. 180st.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Pozwolisz ,że zapiszę ? Rabarbar bardzo lubię ,nawet sam pokrojony i z cukrem...
OdpowiedzUsuńKażdy przepis na ciasto wypróbuję :-)
Pozdrawiam.
Muszę spróbować jeszcze i tego przepisu, Twoje ciasto wygląda rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńKAsia
Ciasto rewelacyjne.Nominuję Cię do Liebster Blog: http://szybkie-gotowanie.blog.pl/2013/06/02/liebster-blog/ :) Zapraszam do zabawy!
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglada:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo:) Aniu ja też uwielbiam rabarbar maczany w cukrze:):) Będzie mi bardzo miło jak wypróbujesz przepis;) Tak samo i Kasia;)
OdpowiedzUsuńWeroniko ślicznie dziękuję, ale byłam już kilka razy nominowana:) Pozdrawiam serdecznie!
wiosenne, takie domowe.. fajny klimat na zdjęciach:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dziękuję za dodanie tego przepisu do akcji rabarbar 2013:)
Dziękuję, cieszę się, że mogłam dołączyć do akcji:)
OdpowiedzUsuńFantastyczny właśnie dziś zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńOgromnie się cieszę, że smakowało:)) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPolecam!!! Fantastyczny przepis!
OdpowiedzUsuńMoże to głupie pytanie, ale... czy śmietana ma być kwaśna, czy słodka? I jeśli kupiłam taką w plastikowym kubeczku - śmietana homogenizowana 12% - to jest odpowiednia?
OdpowiedzUsuńTak, taka jest odpowiednia;) Ja używam kwaśnej
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda, podkradam przepis i jutro wypróbuję ;))
OdpowiedzUsuńCieszę się;)) Mam nadzieję, że będzie smakowało!
OdpowiedzUsuńCiasto obłędne, wyjątkowe, dziękuję ;))
OdpowiedzUsuń