Spód:
200g herbatników,
100g masła lub margaryny,
30g gorzkiej czekolady.
Masło stopić wraz z czekoladą. Herbatniki połamać na kawałki i zmielić w blenderze. Dokładnie wymieszać ze stopionym masłem. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm.
Masa serowa:
1kg półtłustego twarogu,
100g białej czekolady,
3 jajka,
3 łyżki budyniu truskawkowego,
250g cukru,
70g masła lub margaryny,
3 czubate łyżki śmietanki 30%,
5 łodyg rabarbaru,
100g truskawek,
czubata łyżka cukru pudru.
Rabarbar oczyścić i pokroić w kostkę. 3/4 rabarbaru ułożyć na przygotowanym spodzie.
Truskawki umyć, usunąć szypułki, połączyć z resztą rabarbaru oraz cukrem pudrem i zmiksować na gładki mus.
Ser zemleć, dodać cukier, rozkłócone jajka, proszek budyniowy oraz stopione, zimne masło. Zmiksować. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić i powoli wlewać do masy serowej. Całość dokładnie wymieszać szpatułką i wylać na blaszkę. Na wierzchu rozprowadzić gotowy mus owocowy, wykałaczką zrobić wzorki tworząc esy floresy.
Piec ok. 15min w temp. 175st, następnie 90min w temp. 120st.
Ostudzić w uchylonym piekarniku.
Sernik należy przechowywać w lodówce.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Bardzo dobrze wygląda :) A pewnie jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńwow, ale wygląda! i na bank smakuje bajecznie :]
OdpowiedzUsuńna sam widok moje kubki smakowe oszalały, a co dopiero gdybym spróbowała :) mmmm... pychota!
OdpowiedzUsuńJest idealny!
OdpowiedzUsuńwyglada pysznie:)
OdpowiedzUsuńPyszny wilgotny serniczek :) A jak pięknie podany, mniam :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, Kasia :)
Nominowałam Cię do Liebster Blog. Zapraszam do zabawy :)
OdpowiedzUsuńhttp://excellentdish.blogspot.com/2013/06/liebster-blog.html
Marta
świetny ;)) również robiłam dzisiaj sernik ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:)
OdpowiedzUsuńMarta dziękuję, ale byłam już wielokrotnie nominowana.
Paulina co za zbieg okoliczności:):)
pycha!
OdpowiedzUsuń