Ciasto:
jajko,
150g masła lub margaryny,
300g mąki pszennej,
3 łyżki cukru pudru,
4 łyżki śmietany 12%.
Mąkę przesiać, zrobić dołek, wbić jajko. Następnie dodać masło, posiekać nożem. Dodać cukier puder oraz śmietanę. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Następnie wylepić dno i boki formy na tartę, nakłuć widelcem. Obciążyć np. ziarnami fasoli. Piec ok. 15min w temp. 180st.
Masa owocowa:
1/2 kg jabłek,
1/2 kg rabarbaru,
3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków,
czubata łyżka mąki pszennej,
czubata łyżka mąki ziemniaczanej,
łyżeczka cynamonu.
Jabłka obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, rabarbar oczyścić. Pokroić w kostkę. Zmieszać z cukrem, mąkami oraz cynamonem. Odstawić na 15min, by owoce puściły sok. Następnie wyłożyć na podpieczony spód.
Kruszonka:
1 i 1/2 szkl. płatków owsianych,
1/4 szkl. cukru,
60g masła lub margaryny,
1/2 łyżeczki cynamonu.
Masło stopić, wraz z cukrem, płatkami cynamonem przełożyć do blendera i zmiksować. Gotową kruszonką posypać wierzch ciasta. Piec ok. 40-25min w temp. 180st. Ostudzić, podawać oprószone cukrem pudrem.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
smacznie się prezentuje:) mm..
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
OdpowiedzUsuń