Składniki:
duży pęczek botwinki,
pęczek koperku,
pęczek szczypiorku,
pęczek rzodkiewki,
ogórek,
szczypta kwasku cytrynowego,
3 duże niezbyt gęste jogurty naturalne,
1 duży kubek kefiru,
sól, pieprz.
Przygotowanie
Wszystkie warzywa dokładnie umyć. Botwinkę oczyścić i pokroić. Gotować do miękkości w niewielkiej ilości osolonej wody, około 15minut. Odcedzić.
Rzodkiewkę i ogórka pokroić w plasterki. Szczypior i koper drobno posiekać. Do przestudzonej botwiny dodać jogurty oraz kefir, doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą kwasku cytrynowego. Dodać resztę warzyw. Dokładnie wymieszać. Schłodzić.
Można podawać z jajkiem ugotowanym na twardo.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
wygląda pysznie:) bardzo ładna miseczka:)
OdpowiedzUsuńDzięki Justyna;):)
OdpowiedzUsuńChłodniki są pyszne, chrupiące warzywa, kolor i smak lata - za to je lubię.
OdpowiedzUsuńAniu to tak jak ja;)
OdpowiedzUsuń