czwartek, 13 czerwca 2013

Makaron w bułce tartej z plastrami bekonu

Jeśli macie mało czasu a chcecie zjeść coś treściwego na ciepło - szykujcie makaron:) Ja w takiej sytuacji przygotowuję makaron w bułce tartej z ziołami z podsmażonym bekonem, posypany tartym parmezanem... Pasuje zarówno na obiad jak i na kolację;)




Składniki:
1/2 kg makaronu jajecznego "nitki",
2/3 szkl. bułki tartej,
3/4 szkl. oleju rzepakowego,
po 1/2 łyżeczki suszonych ziół: bazylii, oregano, tymianku, rozmarynu, kolendry, ziół prowansalskich,
łyżeczka słodkiej papryki,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
szczypta płatków chilli,
sól, pieprz,
250g surowego chudego boczku,
50g startego parmezanu,
natka pietruszki do dekoracji.


Przygotowanie


 
Makaron ugotować w osolonej wodzie z dodatkiem odrobiny oleju. Następnie odcedzić.
Bułkę tartą dokładnie wymieszać z ziołami oraz słodką i ostrą papryką. Olej podgrzać, wsypać bułkę tartą, smażyć na małym ogniu przez 2 minuty. Dodać makaron, dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia.
Boczek pokroić w plastry, podsmażyć na suchej patelni i dodać do makaronu. Całość dobrze wymieszać.
Podawać posypane startym parmezanem oraz posiekaną natką pietruszki.
 
 




 
 
Smacznego:)
 
Przepis dodaję do akcji:
 


3 komentarze:

  1. Ciekawe zestawienie smaków :) Jadłam raz makaron z dodatkiem bułki tartej i chyba trzeba będzie to powtórzyć.

    OdpowiedzUsuń
  2. My bardzo lubimy tak przygotowany makaron:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za udział w konkursie. Teraz nastąpi skomplikowany proces rozdania nagród – wybór komisyjny, wysłanie od sponsora i takie tam :)
    Pozdrawiam i zapraszam do kolejnych akcji :)

    OdpowiedzUsuń