Składniki:
4 szkl. mąki pszennej,
2 łyżki cukru,
2 łyżki proszku do pieczenia,
2 łyżeczki soli,
4 jajka,
125g masła,
szkl. śmietany 18%,
3/4 szkl. granulowanych otrębów z truskawkami,
cukier do posypania.
Przygotowanie
Mąkę przesiać, zmieszać z cukrem, solą, proszkiem. Dodać posiekane masło. 3 jajka rozkłócić, wymieszać ze śmietaną, dodać do suchych składników. Wymieszać z otrębami. Odrywać kawałki ciasta, formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ostatnim rozkłóconym jajkiem, posypać cukrem. Piec ok. 20-25min w temp. 200st. Ostudzić na kratce.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Scones z granulowanymi otrębami? A to ciekawe ;) Same scones są wspaniałe, więc ciekawi mnie ta wersja. Może kiedyś się skuszę. Wyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuńSmaczaczne, zdrowe i szybkie śniadanko :) Scones jeszcze nie robiłamale ale dodatek otrąb truskawkowych brzmi pysznie :)
OdpowiedzUsuńwhiness koniecznie spróbuj, są rewelacyjne! Madzialenie też polecam:)
OdpowiedzUsuńMuszę sobie takie upiec, wyglądają prześlicznie :)
OdpowiedzUsuńGin i są naprawdę przepyszne! My je uwielbiamy:)
OdpowiedzUsuń