czwartek, 13 czerwca 2013

Deser kokosowy z truskawkami i chrupiącymi ciasteczkami

Lubię przygotowywać deserki w pucharkach, bo wtedy każdy ma swoją konkretną porcję:):) Tym razem całkiem spontanicznie powstał deserek z kilku truskawek jakie mi pozostały, znalazłam też bezy, trochę czekolady i przepyszne ciasteczka belVita z czekoladą, ale możecie użyć dowolnych.




Składniki:
300ml śmietanki 30%,
50g wiórków kokosowych,
3 łyżki cukru pudru,
200g truskawek,
4 duże bezy,
16 ciasteczek belVita z kawałkami czekolady lub inne,
10g gorzkiej czekolady,
perełki cukrowe do dekoracji i mięta



Przygotowanie



Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać.
Do czterech pucharków nakładać po dwa pokruszone ciasteczka. Nałożyć po 2-3 łyżki masy kokosowej. Rozłożyć 2/3 pokrojonych w plasterki truskawek. Posypać pokruszoną bezą. Ponownie wyłożyć po 2 pokruszone ciasteczka, przykryć resztą masy kokosowej. Udekorować resztą bezy i truskawek. Posypać startą czekoladą i perełkami cukrowymi, udekorować miętą.
 
 
 








 
 
 
 
                Smacznego:)
 
 
 
 
 
 
 
Przepis dodaję do akcji:
 
 


Truskawkowy zawrót głowy 2013

4 komentarze:

  1. piękny deser! i bardzo fajny pomysł z dodaniem wiórek kokosowych, kiedyś tak zrobię i ja :)


    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł na prosty i smakowity deser :)

    OdpowiedzUsuń