Składniki:
150g kaszy kuskus,
łyżka masła,
1/4 szkl. jogurtu naturalnego,
1/4 szkl. oliwy z oliwek,
pół łyżeczki curry indyjskiego Kamis,
szczypta kurkumy,
sól, pieprz,
2 ugotowane marchewki,
czerwona cebula,
1 dymka,
1/2 pęczka natki pietruszki,
garść płatków migdałowych,
garść suszonej żurawiny.
Przygotowanie
Kuskus zalać ok. 1,5 szkl. wrzątku, przykryć folią i odstawić na godzinę. Następnie dodać masło i zamieszać widelcem.
Cebulę posiekać w kosteczkę, marchew również pokroić w kostkę. Dymkę posiekać wraz z natką pietruszki, warzywa dodać do kaszy. Dodać żurawinę oraz płatki migdałowe. Przygotować sos. Jogurt zmieszać z oliwą, curry i kurkumą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę. Doprawić do smaku.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMusiałam usunąć komentarz, bo... głupi błąd.
OdpowiedzUsuńJeszcze raz: kasze bardzo lubię, ale kuskus gości w mojej kuchni rzadko.
Zamierzam to zmienić. Można przecież używać go zamiennie z ryżem.
Twoja sałatka bardzo fajna !
Dzięki:) Aniu ja też niezbyt często przygotowuję kuskus, ale tą sałatkę naprawdę lubimy:)
OdpowiedzUsuńPiękne wygląda, uwielbiam kasze
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie na kuskus w wersji na słodko :)
Kuskus na słodko brzmi pysznie;)
OdpowiedzUsuńBardzo pyszna i wspaniale wygląda :)
OdpowiedzUsuń