niedziela, 16 czerwca 2013

Sałatka kuskus z curry i warzywami

Od dawna wiadomo, że kasze są bardzo zdrowe i zawierają mnóstwo cennych witamin, m.in. dużo białka, węglowodanów, witaminy B1 i żelaza.  A w połączeniu z warzywami to prawdziwa bomba witaminowa!! Ja dla zaostrzenia smaku dodaję odrobinę curry.




Składniki:
150g kaszy kuskus,
łyżka masła,
1/4 szkl. jogurtu naturalnego,
1/4 szkl. oliwy z oliwek,
pół łyżeczki curry indyjskiego Kamis,
szczypta kurkumy,
sól, pieprz,
2 ugotowane marchewki,
czerwona cebula,
1 dymka,
1/2 pęczka natki pietruszki,
garść płatków migdałowych,
garść suszonej żurawiny.


Przygotowanie


Kuskus zalać ok. 1,5 szkl. wrzątku, przykryć folią i odstawić na godzinę. Następnie dodać masło i zamieszać widelcem.
Cebulę posiekać w kosteczkę, marchew również pokroić w kostkę. Dymkę posiekać wraz z natką pietruszki, warzywa dodać do kaszy. Dodać żurawinę oraz płatki migdałowe. Przygotować sos. Jogurt zmieszać z oliwą, curry i kurkumą, doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać sałatkę. Doprawić do smaku.
 
 
 

 
 
Smacznego:)
 
 
Przepis dodaję do akcji:
 


Zainspiruj się kaszą!

7 komentarzy:

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musiałam usunąć komentarz, bo... głupi błąd.
    Jeszcze raz: kasze bardzo lubię, ale kuskus gości w mojej kuchni rzadko.
    Zamierzam to zmienić. Można przecież używać go zamiennie z ryżem.
    Twoja sałatka bardzo fajna !

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki:) Aniu ja też niezbyt często przygotowuję kuskus, ale tą sałatkę naprawdę lubimy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne wygląda, uwielbiam kasze
    Zapraszam do mnie na kuskus w wersji na słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo pyszna i wspaniale wygląda :)

    OdpowiedzUsuń