Składniki:
1/2 kg ziemniaków,
jajko,
3 łyżki mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
sól, pieprz.
Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (można robotem, będzie szybciej:)). Odstawić na 15 min, następnie zebrać cała wytworzoną wodę. Dodać jajko, przesiane mąki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto ułożyć na desce i kłaść łyżką na osolony wrzątek malutkie porcje ciasta. Gotować ok. 6min od momentu wypłynięcia. Odcedzić na durszlaku.
Kapusta:
1/2 kg kiszonej kapusty,
100 g wędzonego boczku,
cebula,
250 g pieczarek,
sól, pieprz,
2 liście laurowe,
3 kulki ziela angielskiego.
Kapustę opłukać, pokroić drobniutko i zalać wodą. Dodać liście laurowe i ziele, gotować ok. 1 godz. i 20 min na małym ogniu.
Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć na suchej patelni. Następnie zeszklić posiekaną cebulkę.
Grzyby pokroić w kosteczkę i podsmażyć na tłuszczu od boczku. Wszystko połączyć, doprawić do smaku sola i pieprzem. Kluski podawać razem z kapustą ze skwarkami.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Fajne te kluchy :)
OdpowiedzUsuńpozdrowienia dla taty bo wie co jest dobre :) ja najczęściej takie kluchy wcinam z podsmażanym boczkiem lub z jakiem sadzonym a kapusta może być z marchewką na słodko kwaśno jako surówka :) dzięki za przepis.
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Oczywiście, że pozdrowię:) Z jajkiem jeszcze nie podawałam, muszę spróbować następnym razem:)
OdpowiedzUsuńO matko, ale mi smaka na noc narobiłaś !!! Ja to uwielbiam, a tak dawno nie jadłam.
OdpowiedzUsuńOkazuje się, że proste jedzenie najlepsze. Dla mnie.
Pięknego weekendu życzę !
Zgadzam się, że stare proste przepisy mimo wszystko są najlepsze;) Również życzę udanego weekendu, u mnie zapowiada się piękna pogoda;)
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis, prosty, nieprzekombinowany, na pewno pyszny. Do tego piękne podanie. Super !
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w mojej akcji.
Pozdrawiam,
Moje Kulinarne Rozterki
Dziękuję, cieszę się, że mogłam dołączyć do akcji:)
OdpowiedzUsuńPyszne sa takie kluchy:) u mnie w domu od dzieciństwa:)zapraszam do mnie po nominacje do liebster blog:)http://asiawkuchni.blogspot.de/2013/06/nominacje-do-libster-blog-i-centrum.html
OdpowiedzUsuńDziękuję, ale już byłam wiele razy nominowana:) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńPróbowałam je dzisiaj robić i po wrzuceniu kilku na wodę, wszystko się rozleciało. Czy możliwe, że się nie udało, bo dosypałam mąkę i jajko, a dopiero po 15 minutach wrzucałam na wodę?
OdpowiedzUsuńA czy zebrałaś najpierw wodę z ziemniaków? Bo myślę, że może to być wina ziemniaków, po prostu są różne gatunki i może Twoje wymagają dodania większej ilości mąki, by masa była bardziej ścisła.
OdpowiedzUsuń