piątek, 7 czerwca 2013

Szare kluchy z kapustą i grzybami

Dawno już nie dodałam żadnej konkretnej propozycji na obiad, dlatego dzisiaj mam dla Was uwielbiane przez moje tatę kluchy ziemniaczane. Moja mam nazywa je kluskami "z deski" bo wrzuca się je prosto z deski do wrzątku. ja najczęściej podaję je z kiszoną kapustą i podsmażonym boczkiem. Mówię, Wam pycha!! Przepis zdradziła mi moja babcia;)




Składniki:
1/2 kg ziemniaków,
jajko,
3 łyżki mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
sól, pieprz.


Ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (można robotem, będzie szybciej:)). Odstawić na 15 min, następnie zebrać cała wytworzoną wodę. Dodać jajko, przesiane mąki, doprawić do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Ciasto ułożyć na desce i kłaść łyżką na osolony wrzątek malutkie porcje ciasta. Gotować ok. 6min od momentu wypłynięcia. Odcedzić na durszlaku.


Kapusta:
1/2 kg kiszonej kapusty,
100 g wędzonego boczku,
cebula,
250 g pieczarek,
sól, pieprz,
2 liście laurowe,
3 kulki ziela angielskiego.


Kapustę opłukać, pokroić drobniutko i zalać wodą. Dodać liście laurowe i ziele, gotować ok. 1 godz. i 20 min na małym ogniu.
Boczek pokroić w kosteczkę, podsmażyć na suchej patelni. Następnie zeszklić posiekaną cebulkę.
Grzyby pokroić w kosteczkę i podsmażyć na tłuszczu od boczku. Wszystko połączyć, doprawić do smaku sola i pieprzem. Kluski podawać razem z kapustą ze skwarkami.







Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 


11 komentarzy:

  1. pozdrowienia dla taty bo wie co jest dobre :) ja najczęściej takie kluchy wcinam z podsmażanym boczkiem lub z jakiem sadzonym a kapusta może być z marchewką na słodko kwaśno jako surówka :) dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję:) Oczywiście, że pozdrowię:) Z jajkiem jeszcze nie podawałam, muszę spróbować następnym razem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. O matko, ale mi smaka na noc narobiłaś !!! Ja to uwielbiam, a tak dawno nie jadłam.
    Okazuje się, że proste jedzenie najlepsze. Dla mnie.
    Pięknego weekendu życzę !

    OdpowiedzUsuń
  4. Zgadzam się, że stare proste przepisy mimo wszystko są najlepsze;) Również życzę udanego weekendu, u mnie zapowiada się piękna pogoda;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fantastyczny przepis, prosty, nieprzekombinowany, na pewno pyszny. Do tego piękne podanie. Super !
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję, cieszę się, że mogłam dołączyć do akcji:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne sa takie kluchy:) u mnie w domu od dzieciństwa:)zapraszam do mnie po nominacje do liebster blog:)http://asiawkuchni.blogspot.de/2013/06/nominacje-do-libster-blog-i-centrum.html

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję, ale już byłam wiele razy nominowana:) Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Próbowałam je dzisiaj robić i po wrzuceniu kilku na wodę, wszystko się rozleciało. Czy możliwe, że się nie udało, bo dosypałam mąkę i jajko, a dopiero po 15 minutach wrzucałam na wodę?

    OdpowiedzUsuń
  10. A czy zebrałaś najpierw wodę z ziemniaków? Bo myślę, że może to być wina ziemniaków, po prostu są różne gatunki i może Twoje wymagają dodania większej ilości mąki, by masa była bardziej ścisła.

    OdpowiedzUsuń