sobota, 29 czerwca 2013

Torcik śmietankowy na zimno z musem truskawkowym

Rodzinka ostatnio zażyczyła sobie sernik na zimno. Musiałam więc spełnić ich życzenie;) Przygotowałam pyszny sernik na czekoladowo- ciasteczkowym spodzie, z truskawkową masą serową oraz sporą warstwą musu truskawkowego. Ciasto rozeszło się tak szybko, że zdążyłam skubnąć tylko maleńki kawałeczek:) Inspirowałam się przepisem Oli.



Spód:
330 g ciasteczek z nadzieniem czekoladowym,
70g masła,
czubata łyżka nutelli lub innego kremu czekoladowego.
 
 
Masło i nutellę stopić. Ciastka połamać na kawałki i zmielić w blenderze na gładką masę, dodać stopione masło, zmiksować. Wylepić dno tortownicy o śr. 24cm. Schłodzić.
 
 
Masa śmietankowa:
320g truskawkowego serka homogenizowanego,
250ml śmietanki 30%,
400g gęstego jogurtu naturalnego,
2 czubate łyżki cukru pudru,
6 czubatych łyżeczek żelatyny.
 
 
Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody, odstawić by napęczniała. Następnie, podgrzewając, rozpuścić i lekko przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać serek homogenizowany oraz jogurt, krótko zmiksować. Na koniec wlać rozpuszczoną, zimną żelatynę. Masę wylać na przygotowany spód i wstawić do lodówki, by zgęstniało.
 
 
Mus truskawkowy:
500g truskawek,
3 galaretki truskawkowe.
 
 
Galaretki rozpuścić w 3 szkl. wrzątku, przestudzić. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować przy pomocy blendera na gładkie puree. Połączyć z tężejącą galaretką. Gdy masa zacznie tężeć wylać ją na wierzch ciasta, równo rozsmarować i zostawić na całą noc w lodówce.
 
 
 





Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 

Owoce z sadu i dzialki Truskawkowy zawrót głowy 2013

6 komentarzy:

  1. Idealny torcik na upalne dni :) Pyszny ..

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto! Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam ten torcik z przepisu Bistro Mamy. Godny polecenia. W różnych wersjach owocowych. Truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie mogą być ostatnią warstwą. Super.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję:) Aniu ja na razie mam mnóstwo truskawek, dlatego u mnie taka wersja, ale na pewno przerobię go jeszcze na inne owocowe wersje;)

    OdpowiedzUsuń