Tortille:
350 g mąki kukurydzianej,
sól,
czosnek,
łyżka oliwy.
Mąkę zagnieść z łyżką oliwy, szczypta soli i czosnku z kostki. Dolać ok. 1 szkl. przegotowanej, chłodnej wody. Zagnieść elastyczne ciasto. Rozwałkowywać na placki o średnicy ok. 20-25cm (w zależności od wielkości naszej patelni). Smażyć na prawie suchej patelni, aż brzegi placka będą się zawijały do środka.
Składniki:
2 pomidory,
czerwona cebula,
puszka tuńczyka w wodzie,
2 łyżki posiekanego szczypiorku,
2 łyżki czarnych oliwek,
1/2 główki sałaty.
Sos:
1i1/2 łyżki oleju rzepakowego,
ćwierć łyżeczki skórki cytryny,
2 łyżki soku z cytryny,
sól, pieprz.
Warzywa umyć, osuszyć. Sałatę porwać na kawałki, przełożyć do miseczki, odstawić. Pomidory pokroić w kostkę, cebulę w piórka, oliwki zaś przepołowić, wymieszać ze szczypiorem. Tuńczyka odsączyć.
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmieszać. Połową sosu zalać warzywa, resztą polać sałatę. Wymieszać. Na ciepłe tortille kolejno nakładać sałatę, warzywa i tuńczyka. Złożyć w kopertę. Przed podaniem przekroić.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Ale wspaniale wygladaja :) musze wyprobować!
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowo i jak pysznie!
OdpowiedzUsuńZ pozdrowieniami,
A.
Dziękuję bardzo;) Wypróbujcie, ja je uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńnie dawno zrobiłam pierwszy raz sama tortille i wyszły pyszne, zrobiłam z maki pszennej, a następnym razem zrobię z mąki kukurydzianej :)
OdpowiedzUsuńNo nie, wyglądają tak apetycznie, że zwariuję jak ich nie spróbuję :))
OdpowiedzUsuńUla ja czasem też robiłam ze zwykłej mąki pszennej, ale jednak smaczniejsze są z kukurydzianej:)
OdpowiedzUsuńSeledina to zapraszam:) Częstuj się do woli:)