czwartek, 6 czerwca 2013

Chleb na płatkach owsianych

Niedawno były bułeczki scones z otrębami a dziś świeży domowy chlebek z dodatkiem płatków owsianych. Ja dodatkowo użyłam też słonecznika, pestek dyni i suszonej żurawiny, ale Wy możecie dodać to, co najbardziej Wam pasuje:) Najlepszy jest oczywiście świeżutki, jeszcze ciepły i pachnący:) Dla mnie nie ma nic lepszego od domowego pieczywa...




Składniki:
1 kg mąki pszennej,
1 i 1/2 szkl. płatków owsianych,
100g świeżych drożdży,
3 łyżeczki soli,
po garści: słonecznika, pestek dyni oraz suszonej żurawiny.
 
 
Przygotowanie
 
 
Mąkę przesiać, zmieszać z 2 szkl. przegotowanej, letniej wody, płatkami owsianymi oraz pokruszonymi drożdżami. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
 
Po tym czasie dodać sól, ziarna słonecznika, pestki dyni oraz żurawinę. Dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na dwie równe części. Każdą porcję ciasta ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremce keksówce. Odstawić na 15min, by ciasto nieco podrosło.
Następnie piec ok. godz. w temp. 200st. Ostudzić na kratce.
 
 





 
 
Smacznego:) 
Przepis dodaję do akcji:
 
 


8 komentarzy:

  1. Taki chlebek to cudeńko :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo interesujący przepis:)
    Polecasz upiec?

    OdpowiedzUsuń
  3. Oczywiście, inaczej nie dodałabym przepisu;):)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie ma to jak chlebek własnej roboty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. 2 szklanki wody na kg mąki? To nie za mało? Tak na ml to ile tej wody dajesz?

    OdpowiedzUsuń
  6. Dwie szklanki, czyli 500ml daję, i wystarcza;))

    OdpowiedzUsuń