Składniki:
1 kg mąki pszennej,
1 i 1/2 szkl. płatków owsianych,
100g świeżych drożdży,
3 łyżeczki soli,
po garści: słonecznika, pestek dyni oraz suszonej żurawiny.
Przygotowanie
Mąkę przesiać, zmieszać z 2 szkl. przegotowanej, letniej wody, płatkami owsianymi oraz pokruszonymi drożdżami. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie dodać sól, ziarna słonecznika, pestki dyni oraz żurawinę. Dokładnie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Podzielić na dwie równe części. Każdą porcję ciasta ułożyć w natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremce keksówce. Odstawić na 15min, by ciasto nieco podrosło.
Następnie piec ok. godz. w temp. 200st. Ostudzić na kratce.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Taki chlebek to cudeńko :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się:)
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący przepis:)
OdpowiedzUsuńPolecasz upiec?
Oczywiście, inaczej nie dodałabym przepisu;):)
OdpowiedzUsuńNie ma to jak chlebek własnej roboty :)
OdpowiedzUsuńOj tak, też jestem tego samego zdania;)
OdpowiedzUsuń2 szklanki wody na kg mąki? To nie za mało? Tak na ml to ile tej wody dajesz?
OdpowiedzUsuńDwie szklanki, czyli 500ml daję, i wystarcza;))
OdpowiedzUsuń