sobota, 15 czerwca 2013

Truskawkowa kopuła z masą budyniową

Sezon truskawkowy trwa w najlepsze, a ja mam ich tyle, że pomysłów zaraz zabraknie;) Tym razem powstał bardzo prosty i szybki deser, do tego tak smaczny, że zniknął przy pierwszym podejściu:) Jeśli lubicie połączenie budyniu i truskawek, koniecznie zróbcie taką kopułę...




Składniki:
350g świeżych truskawek,
2 budynie waniliowe,
300ml mleka,
200ml śmietany 12%,
3 łyżki cukru pudru.
 
 
 
Przygotowanie
 
 
Owoce umyć, pokroić w plasterki. Miskę o pojemności 1 litra wyłożyć folią aluminiową. Na dnie i bokach miseczki ułożyć plasterki truskawek. Resztę owoców pokroić w kosteczkę.
250ml mleka zagotować z cukrem i śmietaną. W reszcie mleka rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko, gotować około 1 minuty, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Przestudzić.
Do zimnej masy budyniowej dodać pokrojone truskawki. Masę wyłożyć do miski z truskawkami. Schładzać ok. 4 godz.
Następnie wyłożyć na płaski talerz, odwracając do góry dnem. Oprószyć cukrem pudrem i udekorować miętą.
 
 


Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 

 
Truskawkowy zawrót głowy 2013

9 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie.. lubię takie lekkie desery na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Truskawki + budyń, to musi być "niebo w gębie" :)

    http://www.katarzynagotuje.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale świetny pomysł! Zapisuję i na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Truskawki zjem w każdej postaci!

    OdpowiedzUsuń
  5. jaki efektowny deser! połączenie najlepszych smaków :)
    zapraszam na miniKONKURS: http://kuchcikola.blogspot.com/2013/06/pierwsze-urodziny-bloga-mini-torcik-z.html

    OdpowiedzUsuń
  6. Lubimy, lubimy jak najbardziej! Śliczna kopułka:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję Wam bardzo za tak miłe komentarze:):)

    OdpowiedzUsuń