Składniki:
350g świeżych truskawek,
2 budynie waniliowe,
300ml mleka,
200ml śmietany 12%,
3 łyżki cukru pudru.
Przygotowanie
Owoce umyć, pokroić w plasterki. Miskę o pojemności 1 litra wyłożyć folią aluminiową. Na dnie i bokach miseczki ułożyć plasterki truskawek. Resztę owoców pokroić w kosteczkę.
250ml mleka zagotować z cukrem i śmietaną. W reszcie mleka rozrobić budynie, wlać na gotujące się mleko, gotować około 1 minuty, stale mieszając, aż masa zgęstnieje. Przestudzić.
Do zimnej masy budyniowej dodać pokrojone truskawki. Masę wyłożyć do miski z truskawkami. Schładzać ok. 4 godz.
Następnie wyłożyć na płaski talerz, odwracając do góry dnem. Oprószyć cukrem pudrem i udekorować miętą.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Wygląda apetycznie.. lubię takie lekkie desery na lato :)
OdpowiedzUsuńTruskawki + budyń, to musi być "niebo w gębie" :)
OdpowiedzUsuńhttp://www.katarzynagotuje.blogspot.com
Ale świetny pomysł! Zapisuję i na pewno wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńTruskawki zjem w każdej postaci!
OdpowiedzUsuńjaki efektowny deser! połączenie najlepszych smaków :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na miniKONKURS: http://kuchcikola.blogspot.com/2013/06/pierwsze-urodziny-bloga-mini-torcik-z.html
Lubimy, lubimy jak najbardziej! Śliczna kopułka:)
OdpowiedzUsuńaaaa! jaki ładny deseer!
OdpowiedzUsuńWow ale świetna kopuła!
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo za tak miłe komentarze:):)
OdpowiedzUsuń