Przepis pochodzi od Doroty
Składniki:
500 g twarogu półtłustego,
300 g białej czekolady,
cukier waniliowy lub laska wanilii,
szkl. śmietanki 30%,
łyżka żelatyny,
600 g świeżych truskawek.
Przygotowanie
Twaróg zmielić, utrzeć z cukrem waniliowym lub nasionami wanilii i stopioną na parze, lekko przestudzoną czekoladą. Śmietankę ubić na sztywno, delikatnie zmieszać z masą serową. Żelatynę namoczyć w trosze zimnej wody. Następnie, podgrzewając, rozpuścić. Lekko przestudzić i dodać do masy. Wylać na dno tortownicy o śr. 22cm. Schładzać przez kilka godzin. Przed podaniem udekorować połówkami truskawek.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
jak już pojawią się truskawki to rozpoczyna się przyrządzanie różności z tymi słodkimi owocami w tym jak widać i sernik na zimno. Zapisałem przepis i spróbuje zrobić go w sobotę to będę co miał pałaszować przez dwa dni - dziękuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że mogłam Cię zainspirować:) Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńa czy jest jakaś wersja light? bez tej tłustek kremówki??? W wielu przepisach albo mascarpone, które tez jest tłuste albo kremówka :(
OdpowiedzUsuńCo do wersji light można użyć gęstego jogurtu naturalnego i troszkę żelatyny, ale wtedy warto też dodać odrobinę więcej cukru.
Usuńpiękny, naprawde piekny....szkoda że nie moge zamówić dostawy do domu...;) dziekuje za udział w akcji
OdpowiedzUsuńA ja się dzisiaj zastanawiałam co mam zrobić z truskawkami padło na kisiel. Ale teraz wiem co zrobię takie ciasto :) Piękne jest
OdpowiedzUsuńPrzepis super, pycha :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepięknie po prostu i dla mnie posiada jeszcze jedną ważną zaletę - nie ma nim jajek, ani masła.
OdpowiedzUsuńSłońca życzę.
Dzięki dziewczyny, Sylwia podaj adres to już wysyłam kuriera:):)
OdpowiedzUsuńKlaudia ale kisiel też na pewno bardzo pyszny!
Aniu słońce się bardzo przyda:)
Wygląda cudnie, musiał smakować bosko!
OdpowiedzUsuńGin bosko to mało powiedziane;)
OdpowiedzUsuń