Składniki:
mieszanka sałat: krucha, lodowa, rukola oraz czerwona,
150g białego chudego sera,
250g kabanosów lub kiełbasek frankfurterek,
pęczek świeżej mięty,
4 łyżki oliwy z oliwek,
1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
sól, pieprz,
łyżeczka octu jabłkowego,
ząbek czosnku.
Przygotowanie
Sałaty umyć, osuszyć i porwać na kawałki. Przełożyć na talerz. Posypać pokruszonym białym serem oraz pokrojonymi w ukośne kawałki kiełbaskami i porwaną miętą.
Oliwę zmieszać z octem jabłkowym, tymiankiem i przeciśniętym ząbkiem czosnku, doprawić do smaku. Sosem polać sałatkę. Przed podaniem doprawić jeszcze całość świeżo zmieloną solą i pieprzem. Udekorować ziołami.
Bardzo dobra oliwę z oliwek możecie kupić tutaj.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Zazdroszczę Ci sałat z grządki, u mnie nie ma szans. Ślimaki zjadają co się da, a sałatom by nie przepuściły! Te kiełbaski nawet mojego M. by skusiły;-)
OdpowiedzUsuńwww.magnolia-rozmaryn.blogspot.com
Aniu a ja się chętnie podzielę, bo chyba nie przejemy:):) Na ślimaki najlepsze jest wapno, obsypać na około wapnem i ślimaki nie wejdą:)
OdpowiedzUsuń