Z podanych składników otrzymamy 12 drożdżówek
Składniki:
2 i 3/4 szkl. mąki pszennej,
25g świeżych drożdży,
jajko,
60g masła lub margaryny,
szczypta soli,
3 łyżki drobnego cukru,
1/2 szkl. ciepłej wody,
250g świeżych truskawek.
W ciepłej wodzie rozpuścić rozkruszone drożdże, odstawić na 5 minut.
Mąkę przesiać, zmieszać ze solą i z cukrem. Dodać zaczyn, jajko oraz stopione masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po godzinie uderzyć pięścią w ciasto, odrywać małe kawałeczki, formować kulki i lekko spłaszczać. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić na 10 minut.
Następnie dnem szklanki, mniejszej od naszych drożdżówek, docisnąć środek drożdżówek, tak, by powstało nam małe wgłębienie do nadzienia.
Truskawki umyć pokroić w kosteczkę. Na każdym placuszku układać około czubatej łyżki pokrojonych owoców.
Kruszonka:
125g mąki pszennej,
60g drobnego cukru,
60g zimnego masła lub margaryny.
Mąkę przesiać, dodać cukier oraz posiekane masło, palcami zagnieść kruszonkę. Sporą porcję kruszonki nakładać na wierzchu drożdżówek.
Piec ok. 18-20 min w temp. 190-200st. Ostudzić i polukrować.
Smacznego:)
Przepis dodaję do akcji:
Przecudne wyszły, a jaki ogrom kruszonki! <3
OdpowiedzUsuńKruszonka i lukier! Dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńPyszne, daj jedną chociaż :)
OdpowiedzUsuńJakie wielkie i puchate :) Chętnie bym jedną podkradła do porannej kawki!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Bomba ! I szklanka mleka do tego, mniam jakie śniadanie !
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Bierzcie ile chcecie;)Dla wszystkich wystarczy:)
OdpowiedzUsuńUpiekłam, są cudowne. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńhttp://przystole.blox.pl/2014/06/Drozdzowki-z-truskawkami-i-kruszonka.html
Edyto bardzo się cieszę, że smakowały:)) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCzy z borówką amerykańską by się udały?
OdpowiedzUsuńOczywiście;))
Usuń