poniedziałek, 17 czerwca 2013

Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Miałam mnóstwo truskawek i brak pomysłu na deser... Znalazłam też resztkę drożdży i pyszny przepis na drożdżówki w najnowszej gazetce "Polska Gotuje". Troszkę go przerobiłam i wyszły obłędne drożdżówki ze słodkimi truskawkami... Możecie użyć dowolnych owoców, jednak truskawki nadają się idealnie, bo puszczają odpowiednią ilość soku i są wystarczająco słodkie. Pasują zarówno na śniadanie jak i na deser, ale warto je też zabrać ze sobą na piknik:)




Z podanych składników otrzymamy 12 drożdżówek


Składniki:
2 i 3/4 szkl. mąki pszennej,
25g świeżych drożdży,
jajko,
60g masła lub margaryny,
szczypta soli,
3 łyżki drobnego cukru,
1/2 szkl. ciepłej wody,
250g świeżych truskawek.


W ciepłej wodzie rozpuścić rozkruszone drożdże, odstawić na 5 minut.
Mąkę przesiać, zmieszać ze solą i z cukrem. Dodać zaczyn, jajko oraz stopione masło. Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.
Po godzinie uderzyć pięścią w ciasto, odrywać małe kawałeczki, formować kulki i lekko spłaszczać. Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem. Odstawić na 10 minut.
Następnie dnem szklanki, mniejszej od naszych drożdżówek, docisnąć środek drożdżówek, tak, by powstało nam małe wgłębienie do nadzienia.
Truskawki umyć  pokroić w kosteczkę. Na każdym placuszku układać około czubatej łyżki pokrojonych owoców.
Kruszonka:
125g mąki pszennej,
60g drobnego cukru,
60g zimnego masła lub margaryny.
Mąkę przesiać, dodać cukier oraz posiekane masło, palcami zagnieść kruszonkę. Sporą porcję kruszonki nakładać na wierzchu drożdżówek.
Piec ok. 18-20 min w temp. 190-200st. Ostudzić i polukrować.



Smacznego:)


Przepis dodaję do akcji:

Truskawkowy zawrót głowy 2013

10 komentarzy:

  1. Przecudne wyszły, a jaki ogrom kruszonki! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Kruszonka i lukier! Dla mnie bomba!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie wielkie i puchate :) Chętnie bym jedną podkradła do porannej kawki!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bomba ! I szklanka mleka do tego, mniam jakie śniadanie !

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję:) Bierzcie ile chcecie;)Dla wszystkich wystarczy:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Upiekłam, są cudowne. Dziękuję za przepis :)
    http://przystole.blox.pl/2014/06/Drozdzowki-z-truskawkami-i-kruszonka.html

    OdpowiedzUsuń
  7. Edyto bardzo się cieszę, że smakowały:)) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy z borówką amerykańską by się udały?

    OdpowiedzUsuń