niedziela, 16 czerwca 2013

Ciasto Charlotte z malinami i ryżem

Jedliście kiedyś ciasto z ryżem? Moja rodzinka była bardzo zaskoczona tym nietypowym połączeniem i smakowali ciasto z małą obawą, ale okazało się, że nie było najmniejszej potrzeby:) Delikatny biszkopt z domową konfiturą, do tego mój ulubiony ryż na mleku z dodatkiem malin i śmietanki. A na wierzchu mała porcja śmietanki i truskawek...




Biszkopt:
4 jajka,
50g cukru,
3 krople aromatu cytrynowego,
70g mąki pszennej,
łyżka mąki ziemniaczanej,
250ml konfitury malinowej.
 

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodawać kolejno żółtka oraz aromat cytrynowy. Mąki przesiać, dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na dużą blaszkę o wy. 37x42cm. Piec ok. 12min w temp. 190st.
Ciepłe ciasto wyłożyć na wilgotną, lnianą ściereczką obsypaną zwykłym cukrem. Posmarować konfiturą i zrolować wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do ostygnięcia.
Gdy rolada ostygnie pokroić ją w cienkie plastry. Obręcz od tortownicy o średnicy 25cm ułożyć na paterze, następnie na dnie i bokach rozłożyć plastry ciasta.


Masa ryżowa:
200g ryżu,
150g malin,
50g cukru,
sok z 1/2 cytryny,
1 i 1/2 szkl. mleka,
600ml śmietanki 30%,
2 łyżki żelatyny.
 
 
Ryż ugotować na mleku do miękkości, ostudzić. Maliny zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Następnie je rozgnieść. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody, odstawić na 5 min, by napęczniała. Podgrzewając, rozpuścić i dodać do malin, wymieszać. Lekko przestudzić, połączyć z ugotowanym ryżem.
Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z ryżem. Gotową masę przełożyć na paterę. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
 
 
Wierzch:
200ml śmietanki 30%,
śmietan-fix,
2 łyżki cukru pudru,
kilka truskawek do dekoracji.
 
 
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając śmietan-fix.
Zdjąć obręcz z patery i rozsmarować śmietanę na wierzchu ciasta. Udekorować truskawkami i miętą. Przechowywać w lodówce.
 
 









                 Smacznego:)








Przepis dodaję do akcji:
 

 

11 komentarzy:

  1. owocowy zawrót głowy :)aż ślinka leci..

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam mleczny ryż! W cieście musiał prezentować się bombowo! A ja właśnie niedawno też robiłam coś w tym styli - maślane tartaletki z mlecznym ryżem, były obłędne, możesz zobaczyć u mnie na blogu. Pysznie i w sumie nawet zdrowo :D Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Aga dzięki:)
    nashley bardzo podoba mi się Twój przepis;) Pomyślę nad nim:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto z ryżem - super pomysł, muszę kiedyś spróbować:) No i rewelacyjnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ to śliczne!
    pewnie smakuje nieziemsko: )

    OdpowiedzUsuń
  6. Parę dni mnie nie było, a u Ciebie cała masa wpisów. I to jakich; kopuła podbiła mi serce, ale to ciasto to pomysł mistrzowski! Piękne i pyszne musi być do tego.
    Skąd czerpiesz inspiracje?

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję Wam, koniecznie wypróbujcie, bo jest pyszne!!
    Aniu inspirację często znajduję w internecie, książkach, ale wtedy o tym piszę. A tym razem wymyśliłam to sama:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sama? Przepis właśnie czytam w książce Ciasta i desery B. Jakimowicz-Klein :)

      Usuń
    2. Drogi Anonimie mój przepis wymyśliłam sama. Owszem, wcześniej słyszałam o takim cieście, i natknęłam się na różne jego wersje, ale sama dobrałam sobie składniki i proporcje. A o takiej książce pierwszy raz słyszę:)

      Usuń
  8. Prezentuje się wspaniale :) A ten ryż musiał być cudowną niespodzianką :)

    OdpowiedzUsuń