niedziela, 9 czerwca 2013

Bułeczki ziemniaczano - kukurydziane

Jeśli zostało Wam troszkę ugotowanych ziemniaków i nie wiecie co z nimi zrobić, upieczcie pyszne bułeczki. Dzięki mące kukurydzianej są dużo zdrowsze i mają piękny żółty kolor:) Ja do posypania użyłam sezamu i słonecznika, ale możecie użyć dowolnych ziaren. Bułeczki są sycące i mają dość zwartą konsystencję, dzięki czemu mają wyjątkowy smak;)




Składniki:
100g ugotowanych ziemniaków,
200g mąki pszennej,
200g mąki kukurydzianej,
15g świeżych drożdży,
2 łyżeczki cukru,
szczypta soli,
jajko,
ziarna do posypania: słonecznik, sezam.


Przygotowanie


Ziemniaki zmielić, następnie dodać przesiane oba rodzaje mąki. Drożdże rozpuścić w szklance ciepłej wody, odstawić na 5 min, po czym wlać do ciasta. Dodać cukier oraz sól. Wymieszać i zagnieść gładkie, elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 40min w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swą objętość.
 
Następnie ciasto ponownie zagnieść i formować małe bułeczki, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczać. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać ziarnami sezamu oraz słonecznika. Odstawić w ciepłe miejsce na 30min.
 
Przygotować kąpiel wodną: na dnie piekarnika ustawić blaszkę z gorącą wodą, na górze zaś wstawić blaszkę z bułkami. Piec ok. 20min w temp. 200st. Ostudzić na kratce.
 
 
 
 













                                  Smacznego:)












Przepis dodaję do akcji:
 

 

2 komentarze:

  1. Pięknie wyglądają, chętnie porwałabym jedną na jutrzejsze śniadanie. Bardzo fajny przepis.
    Dziękuję za udział w mojej akcji.
    Pozdrawiam,
    Moje Kulinarne Rozterki

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję, bułeczki naprawdę bardzo polecam:)

    OdpowiedzUsuń