środa, 17 lutego 2016

Warstwowa sałatka z brokułem, fetą i słonecznikiem

Ostatnio bardzo zasmakowały nam sałatki z dodatkiem prażonego słonecznika. Tutaj znajdziecie poprzednią pyszną wersję. Tym razem mam dla Was sałatkę warstwową z mięsem, warzywami, serem feta i chrupiącym słonecznikiem. Jest naprawdę pyszna! Świetnie sprawdzi się podczas spotkania ze znajomymi, rodzinnej imprezki czy po prostu bez okazji :)





 
Składniki: 
  • brokuł ok. 400g, 
  • 300g domowej pieczeni (u mnie pieczony schab), 
  • pomidor, 
  • puszka kukurydzy, 
  • 120g sera feta, 
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 150g łuskanego słonecznik, 
  • sól, 
  • szczypta cukru. 
Sos:  
  • 2 łyżki majonezu, 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego, 
  • 2 ząbki czosnku, 
  • szczypta cukru, 
  • sól, pieprz.
Wykonanie

Czosnek drobniutko posiekać lub przecisnąć przez praskę, wymieszać wraz z jogurtem i majonezem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Brokuł podzielić na różyczki i włożyć do wrzątku z dodatkiem szczypty soli oraz szczypty cukru. Gotować do miękkości, około 20 minut. Odcedzić i przestudzić. Następnie drobno posiekać. 
Pieczeń pokroić w kosteczkę, ułożyć na dnie miski, najlepiej przezroczystej. Przykryć posiekanym brokułem. Ser feta odsączyć i pokroić w kosteczkę, ułożyć jako kolejną warstwę sałatki. Polać cienką warstwą sosu. Pomidora i paprykę umyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Rozłożyć na fecie. Posypać odsączoną i opłukaną zimną wodą kukurydzą. Rozsmarować resztę sosu. 
Słonecznik podprażyć na suchej patelni i ostudzić. Posypać wierzch sałatki.



Źródło: Pokochaj gotowanie                                                                             


                                                                            Smacznego:))

6 komentarzy:

  1. Fajny przepis, w niedziele zrobię i zobaczę, jak posmakuje domownikom.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszna! A właśnie się zastanawiałam co nowego podać na urodziny męża pod koniec lutego. Sprawdzi się znakomicie. Dziękuję za przepis i inspiracje. Agnieszka

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł, nawet zamiast obiadu.
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Robiłam już kilka razy- jest przepyszna!!! Zamiast pieczeni dodaje szynke konserwową. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń