poniedziałek, 17 lutego 2014

Rafaello na krakersach - bez pieczenia

Po 3-tygodniowej przerwie powoli wracam do gotowania;) Na razie w mojej kuchni nadal trwa remont, więc nie bardzo mogę szaleć i muszę przygotowywać "szybkie" dania;) Dlatego na deser zrobiłam bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu rafaello bez pieczenia. Ciasto zamieniłam na krakersy, a masę śmietanową na budyniowo - śmietanową. Ciasto zniknęło w równie szybkim tempie w jakim powstało:)




Składniki:
  • 250g masła lub margaryny, 
  • 750ml mleka, 
  • 2 budynie waniliowe, 
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 
  • 1 i 1/2 szklanki cukru, 
  • 200g wiórków kokosowych (użyłam Kresto), 
  • 100g płatków migdałowych (użyłam Kresto), 
  • szklanka śmietanki 36%, 
  • 50g białej czekolady, 
  • 300g krakersów, 
  • 50g mlecznej i 50g gorzkiej czekolady, 
  • 2 łyżki śmietanki 30%. 

Wykonanie


W szklance mleka rozrobić budynie oraz mąkę. Resztę mleka zagotować. Na gotujące się mleko wlać budynie, stale mieszając, gotować na małym ogniu, aż zgęstnieje. Przykryć folią i odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Margarynę utrzeć na puch, stopniowo dosypywać cukier. Dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej.
Czekoladę połamać na kawałki, stopić na parze. Przestudzić. Śmietankę ubić na sztywno. Dodać stopioną czekoladę, krótko zmiksować.
Do masy budyniowej dodać ubitą śmietankę, chwilę miksować. Następnie dodać do masy wiórki kokosowe oraz płatki migdałowe. Całość dokładnie wymieszać.
Na dnie blaszki o wym. 23x33cm ułożyć warstwę krakersów i rozsmarować połowę masy. Przykryć drugą warstwą krakersów oraz resztą masy. Rozłożyć ostatnią warstwę ciastek.
Czekolady połamać na kawałki wraz ze śmietanką stopić na parze. Lekko przestudzić i polać wierzch ciasta. Posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto przechowywać w lodówce.










Wiele słodkich propozycji znajdziecie na stronie Twojej Cukierni.

                                                                Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:


KokosowoSłodkie Walentynki 2014
 

12 komentarzy:

  1. hmmm.... dawno nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto, już bardzo dawno go nie robiłam :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyszne ciacho:) idealne do kawy:D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniammm lubię rafaello, po moim zostało wspomnienie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis do wypróbowania, mega apetyczne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję:) Dziewczyny czas odświeżyć przepisy, warto!!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje naukochańsze ciacho! Nie dość, że bez pieczenia to jeszcze z kokosem <3

    OdpowiedzUsuń
  8. wcale się nie dziwię :) też bym szybko zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda obłędnie, pewnie też tak smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  10. Witam serdecznie a jakie krakersy takie s słone czy raczej herbatniki ?
    dziękuję pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń