wtorek, 11 lutego 2014

Pyszna crostata z dżemem i owocami

Szybka i łatwa w przygotowaniu, nie za słodka i bardzo smaczna - taka jest właśnie ta crostata;) Kruche ciasto, bez jajek i bez dodatku cukru. Do tego duszone jabłka i domowy dżem, u mnie akurat powidła śliwkowe. Całość wieńczy kratka z ciasta oraz puszek z cukru pudru... 




Ciasto:
  •  2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, 
  • 250g masła, 
  • szczypta soli, 
  • 4 łyżki zimnej wody. 

Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli oraz masło. Posiekać nożem, dodać zimną wodę, zagnieść gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i włożyć na 30minut do lodówki. 
3/4 ciasta wylepić dno i boki formy na tartę o śr. 20cm. Nakłuć widelcem. 
Piec około 20-25minut w temp. 180st.


Dodatkowo:
  • 5 jabłek, 
  • 2 łyżki cukru, 
  • słoik powideł śliwkowych (mogą być inne domowe konfitury), 
  • cukier puder trzcinowy Diamant do oprószenia. 

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody, zasypać cukrem. Dusić około 20 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu. Lekko przestudzić i wyłożyć na podpieczony, wystudzony spód. 
Posmarować dokładnie powidłami. 
Z reszty ciasta utoczyć wałeczki, ułożyć na wierzchu ciasta tworząc kratkę. 
Piec około 15-20minut w temp. 180st. 
Po upieczeniu oprószyć cukrem pudrem.






                                          Smacznego:)
 

8 komentarzy: