wtorek, 12 marca 2013

Muffinki z batonikami Bounty

Jakiś czas temu otrzymałam od portalu Uroda i Zdrowie do przetestowania olej rzepakowy w ramach kampanii "Pokochaj olej rzepakowy". Bardzo się z niego ucieszyłam, bo taki właśnie gości w mojej kuchni. Użyłam go do muffinek, które znalazłam u  Aleksandry. Uwielbiam batoniki kokosowe, więc jak tylko znalazłam ten przepis, wiedziałam już co upiec przy najbliższej okazji:) Troszkę zmieniłam przepis, bo dodatkowo udekorowałam je śmietanką:)



Składniki:
jajko,
125g serka śmietankowego,
3/4 szkl. mleka,
150g mąki pszennej,
100g drobnego cukru do wypieków,
50ml oleju rzepakowego,
1/2 laski wanilii,
100g batoników Bounty,
1/4 łyżeczki soli,
2 łyżki kakao.


Jajka rozkłócić, dodać mleko i olej, wymieszać. Dodać serek śmietankowy oraz wanilię, dokładnie utrzeć. Mąkę przesiać, dodać sól i kakao, wymieszać. Do masy dodać cukier oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Batony posiekać na kawałki, wymieszać z ciastem. Ciasto nakładać do foremek na muffinki. Piec ok. 20min w temp. 180st.


Śmietanka:
200ml śmietanki 30%,
łyżka cukru pudru,
1 op. śmietan-żel,
2 łyżki soku z czarnej porzeczki,
perełki cukrowe do dekoracji.
 
Śmietankę połączyć z sokiem ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder oraz śmietan-żel. Za pomocą szprycy muffinki udekorować śmietanką. Posypać cukrowymi perełkami.
 





Teraz kilka słów na temat oleju rzepakowego...

Olej rzepakowy gości w mojej kuchni już od dawna. Używam go ze względu na to, że pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, jest bogatym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 oraz steroli roślinnych, a także prowitaminy A i witaminy E i K. Eksperci zaś polecają spożycie 2 łyżek oleju rzepakowego dziennie. Ponadto udowodniono też, że jego obecność w naszych posiłkach poprawia naszą zdolność zapamiętywania i uczenia się. Ja używam go głównie do pieczenia i smażenia lub jako jeden ze składników dressingu do sałatek. Polecam:)

Smacznego:)

Przepis dodaję do akcji:
 

8 komentarzy:

  1. muffin z batonikami bounty jeszcze nie widziałam :) super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kochana, a dlaczego miałyby się nie nadawać? Ja nie wiem, co Ty mi za dziwne rzeczy wypisujesz w tych zgłoszeniach do akcji :p

    Są fantastyczne! :))
    Dziękuję za kolejne, fajne zgłoszenie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzięki:) A bo myślałam, że mogą być tylko z owocami, jakie są teraz dostępne;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne muffinki o bardzo bogatym wnetrzu, aż ślinka cieknie :)))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  5. Nieee, to chodziło o to, że nie mogą być z owocami lata - tj. malinami, truskawkami, jagodami, a nie, że tylko z bananami czy pomarańczami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aaa to musiałam coś przekręcić;):) to teraz z niecierpliwością czeka na letnie muffinkowo;):)

    OdpowiedzUsuń
  7. wydaje mi się że brakuje w przepisie proszku do pieczenia, chyba że to muffinki bez proszku :)

    OdpowiedzUsuń